Zdeněk Štybar má za sebou nevydařený klasikářský víkend na Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne a chybí v nominaci týmu Quick-Step Alpha Vinyl na Strade Bianche. Český cyklista dokončil italskou prašnou ejdnorázovku šestkrát v první desítce, kromě vítězství v roce 2015 byl také druhý o rok později a dvakrát čtvrtý. 

Letos dostanou přednost jiní závodníci belgického celku. Lídrem bude mistr světa Julian Alaphilippe, vítěz Strade Bianche z roku 2019. Alaphilippa doplní Kasper Asgreen, Dries Devenyns, Mikkel Honoré, Mauro Schmid, Pieter Serry a Louis Vervaeke.

Alaphilippe startoval zatím třikrát na Strade Bianche. Při první účasti zvítězil, v ročníku 2020, který se jel v odloženém termínu 1. srpna ho zastavily defekty a cílem prjel na 24. místě a loni nestačil jen na Mathieu van der Poela. Nizozemec byl příliš silný a výbušný v cílovém výjezdu v Sieně. V prudkém stoupání Alaphilippa utrhl a dojel si pro své první vítězství.  letos nebude na startu ani jeden z posledních dvou vítězů. Wout van Aert letos zvolil jiný závodní program, chystá se na Paříž - Nice a Van der Poel se zotavuje ze zranění zad. alaphilippe proto patří k největším favoritům populární jednorázovky. 

Dobré zkušenosti s toskánskými bílými cestami má také Švýcar Schmid. Na loňském Giro d'Italia vyhrál etapu vedoucí po prašných cestách známých ze Strade Bianche.    

"Strade Bianche je závod, který milujeme, jeden z nejkrásnějších a nejtěžších v kalendáři. Vždycky jsme tam byli protagonisty a tým má motivaci si to zopakovat a dosáhnout dobrého výsledku. Na startu budeme v solidní sestavě. Jsme hrdí na to, že máme v našich řadách mistra světa, bude skvělé vidět na těchto cestách duhový dres, a to nám jen přidává na motivaci," řekl sportovní ředitel Davide Bramati.