Celkem patnáct českých cyklistů a cyklistek odlétá v úterý v podvečer do Austrálie. Český tým obsadí s výjimkou žen U23 všechny kategorie. „Myslím, že máme hodně vyvážený tým a můžeme myslet na úspěch skoro ve všech kategoriích,“ řekl Andrle po web Českého svazu cyklistiky. „Nechci dopředu slibovat medaile, ale v některých kategoriích budeme mít ty nejvyšší ambice oprávněně.“


Nominace české silniční reprezentace:

Muži, elite: Zdeněk Štybar, Jan Hirt, Michael Kukrle (všichni silniční závod).

Ženy, elite: Tereza Neumanová, Kateřina Nash (obě silniční závod).

Muži U23: Mathias Vacek (časovka a silniční závod), Pavel Bittner, Petr Kelemen, Jakub Ťoupalík (všichni silniční závod).

Junioři: Pavel Novák, Štěpán Telecký (oba časovka a silniční závod), Milan Kadlec, Martin Bárta (oba silniční závod).

Juniorky: Eliška Kvasničková (časovka a silniční závod), Julia Kopecky (silniční závod)


Češi nemají ve výběru největšího favorita v žádné kategorii, ale junioři a muži U23 podávali v letošní sezóně velmi dobré výkony. Vacek letos získal stříbrnou medaili na Mistrovství Evropy v Portugalsku a největší nadějí týmu. Junioři medaili nezískali, ale dařilo se jim na prestižních závodech v celé sezóně. „Mezi juniory máme neskutečně silný tým pro silniční závod, Telecký i Novák jsou navíc i výborní časovkáři. Ve třiadvacítce patří Vacek k velkým favoritům v časovce a hned na několik karet to můžeme hrát v silničním závodě. Kdyby došlo na spurt, největší šance má Bittner, ale uvidíme až podle vývoje závodu,“ prohlásil Andrle.

Překvapivá je nominace cyklokrosařky a bajkerky Kateřiny Nash, která dostala přednost před mladšími specialistkami na silniční cyklistiku. Mistryně republiky Tereza Neumanová má větší naději na úspěch, zejména v hromadném dojezdu, či spurtu redukované skupiny. Trať ve Wollongongu bude však nejspíš příliš těžká a o vítězce se nejspíš rozhodne jinak.

Muži si vyjeli pouze tři místa, která obsadili Štybar, Kukrle a Hirt. Největší šanci na úspěch má opět Štybar, na loňském šampionátu ve Flandrech dojel na sedmém místě, ale v minulé sezóně byl více vidět a trať v Belgii mu také více vyhovovala. „Štybar se celý rok pral s formou, ale je neskutečně namotivovaný. Pořád ještě nemá smlouvu na příští rok a chce se ukázat v tom nejlepším světle. Na šampionát se poctivě chystal, jezdil sedmihodinové tréninky. Těžký klasikářský okruh mu navíc určitě bude sedět. Hirt i Kukrle jsou taky zkušení borci. Jsme trošku limitování, tím že můžeme postavit jen tři lidi, ale silniční závod elity je vždycky loterie a stát se může cokoliv,“ dodal Andrle. 

Šampionát v Austrálii začne v neděli 18. září časovkou žen a časovkou mužů, pro český národní tým začne až v pondělí časovkou mužů U23, kde máme největší naději na medailové umístění. Velmi důležitým dnem bude také pátek 23. září, kdy se jedou závody juniorů a U23. Šampionát vyvrcholí v neděli 25. září závodem profesionálů na 267 kilometrů s převýšením téměř čtyři tisíce metrů.