Tým Roman Kreuziger Cycling Academy chtěl závod udělat co nejtěžší a snažil se o to od startu. Už na začátku druhého okruhu útočil největší favorit Pavel Šumpík, ale jako první odjel jeho týmový kolega Adam Pešek s Matějem Pitákem (Mapei Merida Kaňkovský) a Kristiánem Vavrem (Dukla Praha). 

Unik 2.kolo-2.jpg

Silná trojice si vytvořila solidní náskok, ale ještě mělo dojít k rozhodujícímu útoku Šumpíka. A ten přišel už ve strmém výjezdu z Velkých Opatovic ve třetím okruhu z celkem pěti. Šumpík si sám dojel vedoucí trojici a rozšířil ji na čtveřici. Pro Vavra a Pitáka to byl jasný důvod přestat střídat, protože točit se s Šumpíkem nedávalo smysl. 

Dvojice v barvách RKCA samozřejmě spolupracovala a už na začátku dlouhého výjezdu ve třetím okruhu utrhla nejdříve Vavra a za chvíli i Pitáka. Pešek a Šumpík pokračovali v nasazeném tempu a vše jim hrálo do karet. 

V pelotonu se samozřejmě snažili s vývojem závodu něco udělat, na čele tahaly sestavy pražské Dukly a Mapei Merida Kaňkovský, ale v polovině čtvrtého okruhu to peloton už vzdal a Šumpík s Peškem měli před vrcholem dlouhého stoupání ve čtvrtém okruhu náskok už více než dvě minuty. A stále byli pohromadě. 

A vydrželi tak i v posledním okruhu a až do cíle, kde jako první protnul pásku Šumpík a Pešek bral stříbro. Od týmu Roman Kreuziger Cycling Academy to byl opravdový majstrštyk.

„Takto jsem si to vysnil, je to neuskutečný,“ řekl v cíli Šumpík, který po čtvrtečním triumfu v časovce zkompletoval double. „Takový průběh jsem ani nečekal, líp se to udělat nedalo.“ 

Šumpík v cíli ani nevydal unavený. „Nebylo to jednoduchý, byli jsme přes polovinu závody odjetí a nechali jsme tam všechno, co se dalo. Ukázalo to, že jsme nejsilnější tým v Česku a jsem za to hrozně rád.“ 

Co tedy rozhodlo o tom, kdo protne cíl jako první? „Nechali jsme to na náhodě. Dávali jsme kámen nůžky před cílovou rovinkou a tak to dopadlo.“ 

Pro třetí příčku si se ztrátou přes dvě a půl minuty dojel Jan Faltýnek z Dukly Praha, který porazil ve spurtu pelotonu Tomáše Hájka (Brilon Racing Team MB) a Ondřeje Nágra (SportRaces). V čase této hlavní skupiny dojelo pětadvacet cyklistů. 

Slovenský titul získal Samuel Fedor před Lukášem Vranákem a Dominikem Sochanem.