„Každý, kdo alespoň někdy přesedne z auta na kolo, zlepšuje dopravní situaci ve městě a je tak dílem superhrdina nebo superhrdinka,“ vzkazuje s ohledem na letošní téma ročníku účastníkům cyklojízdy Michal Šindelář ze sdružení Brno na kole, které cyklojízdu spolu s Nadací Partnerství pořádá. „Lidi na kolech a superhrdiny totiž spojuje mnohé: Výjimečné schopnosti v podobě zvládání levého odbočení přes dva jízdní pruhy; osobní motivace ke konání dobra, kdy hrdinsky šlapou navzdory dešti, mrazu i větru nebo prostředí vybízejícím k nadlidským při proplétání se všudypřítomnými tramvajovými kolejemi,“ popisuje s úsměvem, v čem lze hledat superhrdinství u lidí, kteří se rozhodnou v Brně sednout na kolo.

Před samotnou cyklojízdou proběhne i představení květnové kampaně Do práce na kole. „Už nyní je do soutěže pro přihlášeno více jak 1750 účastníků a loňský rekord dvou tisíc lidí tak nejspíše brzy překonáme. Doufáme, že Do práce na kole budou letos jezdit také účastníci cyklojízdy, čas na přihlášení mají do konce dubna,“ prozradila detaily firemní výzvy Anna Petříková z Nadace Partnerství.

Během cyklojízdy se účastníci dozvědí, jaký je rozdíl mezi ochrannými cyklopruhy a vyhrazenými cyklopruhy a proč vlastně máme dva druhy cyklopruhů. Cyklojízda se koná za doprovodu Policie ČR. Účastníci vybízejí řidiče k ohleduplnosti.

Další informace na www.brnonakole.cz a na  www.dopracenakole.cz

Seznam zapojených měst do kampaně Do práce na kole

Břeclav – Brno – České Budějovice – Hradec Králové – Hranice – Jihlava – Jindřichův Hradec – Karviná – Kladno – Liberec a Jablonec n. N. – Louny – Most – Nový Jičín – Olomouc – Ostrava – Otrokovice – Pardubice – Plzeň – Praha – Příbram – Říčany u Prahy – Rožnov pod Radhoštěm – Rychnov n. Kněžnou – Třebíč – Ústí nad Labem – Žďár nad Sázavou – Zlín – Znojmo

Foto: prof. Pafko jezdí do práce na kole