Zdeněk Štybar je sedminásobným mistrem České republiky v cyklokrosu a na trati Holé Vrchy bude bojovat o osmý triumf. Že je jeho účast velkou událostí pro český cyklokros, potvrdil i trenér reprezentace Petr Dlask: „Zdeněk je rád, že bude závodit doma. A přijede vyhrát. Jen více takových akcí. Vánoční závody se Zdeňkovi povedly, cyklokros ho naplňuje. Od šéfů týmu Deceuninck – Quick Step dostal rezolutní zákaz jet na mistrovství světa, z jejich pohledu je ta trať vysloveně proti němu, ale ve startu na domácím šampionátu mu nebrání a přijede s velkým zázemím a autobusem týmu. Trať je neskutečně těžká a může být ještě těžší, pokud bude pršet a bude bláto. Ale počasí neporučíme“.

Zdeněk Štybar startoval v rámci své zimní přípravy ve čtyřech elitních cyklokrosových závodech v Belgii. Přestože původně plánoval zakončit svůj krátkodobý výlet do cyklokrosového světa na Velké ceně Svena Nyse v Baalu, nakonec kývl na nabídku Ladislava Kubína a pořadatelů mistrovství republiky. „Přesvědčování nebylo žádné, se Zdeňkem se známe spoustu let. Holé Vrchy zná, v minulosti tam trénoval, ale nikdy na nich nejel závod. A říkával: ´Neboj, jednou to vyjde.´ A vyjde to 12. ledna 2019. Celý večer jsme s otcem slzeli, když Zdeněk potvrdil, že přijede. Připravuje se s týmem ve Španělsku, takže jen přiletí, odjede závod a hned letí zpět“, vyprávěla Olga Šimůnková, ředitelka závodu a dcera Ladislava Kubína, který kdysi před asi 60 lety založil cyklokrosovou tradici na Holých Vrších.

Další z pořadatelů MČR Radek Beneš představil trať: „Okruh má 2,5 kilometru, převýšení je 88 metrů, pojede se devětkrát, takže si snadno spočítáte, jak to bude náročné, start a cíl bude na hlavní komunikaci, která protíná Holé Vrchy. O travnatý povrch se starají ovce, takže je perfektně ostříhaný, když zaprší, bude bláto. Na trati je několik diváckých lahůdek jako Kubínovy schody, ale zároveň je trať bezpečná, nechceme Štybyho připravit o jarní klasiky.“

Jaroslav Kulhavý byla další hvězda, která měla rozzářit letošní cyklokrosové mistrovství republiky. Vítěz olympijského závodu horských kol, který právě dnes slaví 34. narozeniny (gratulace od Roadcycling.cz), už má jednu cyklokrosovou medaili z domácího šampionátu – v roce 2011 byl v Hlinsku třetí (vyhrál Zdeněk Štybar). Bohužel kvůli zraněnému kotníku se v sobotu na start nepostaví. „Jarda nemůže pořádně obout tretru a navíc nemůže běhat. Jardu to hodně mrzí, ale lékař mu start nedoporučil. Nechce zbytečně riskovat přípravu na sezónu horských kol,“ vzkázal jeho trenér Viktor Zapletal.

Konkurence v kategorii Elite bude nicméně opravdu našlapaná, po hattricku touží mistr z minulých dvou let Michael Boroš, nebudou chybět medailisté z předcházejících šampionátů Adam Ťoupalík, Jan Nesvadba a Tomáš Paprstka.

Adama Ťoupalíka ovšem uvidíme na cyklokrosové trati nadlouho naposledy. Opravdu pojede poslední cyklokrosový závod? Petr Dlask: „Takto to nejde říci. Nikdy neříkej nikdy. Na podzim zvažoval nabídku přestoupit do silniční cyklistiky, a ta nabídka ho nakonec zlákala. V prosinci jsem ho ještě nominoval na závod světového poháru v belgickém Namuru, ale telefonoval mi, že se musí soustředit na silnici.“ 22letý Adam Ťoupalík loni vyhrál svůj první závod na silnici, etapu Arktického závodu Norskem, a v barvách stáje Corendon-Circus bychom ho měli vídat vedle Mathieu van der Poela.

Jan Nesvadba se loni stal poprvé v kariéře vítězem českého cyklokrosového poháru. V celkovém pořadí Toi Toi Cupu vyhrál o 15 bodů před Tomášem Paprstkou. Zároveň má dvě medaile z předcházejících dvou mistrovství ČR, v roce 2017 byl třetí za Michaelem Borošem a Tomášem Paprstkou, loni si polepšil na stříbrnou pozici, překonal ho pouze Michael Boroš. Letos si opět věří v boji o medaile.

Jan Nesvadba: „Budu rád za extrémní podmínky, od startu do cíle pršet a pořádné bláto, ale mně by nevadilo ani kdyby najednou napadlo 20 centimetrů sněhu. Bude to spravedlivý závod a bude na co koukat, přijede hodně diváků. Trať mám rád, od kategorie U23 jsem tam byl většinou na bedně, nikdy se mi ale nepodařilo na ní vyhrát. Těším se. Kubínovy schody jsou smrtelné, každý vnímá právě ty schody, ale k nim je zhruba kilometrová příprava těžkého stoupání, nějaké vracečky, takže člověk pod ně přijede vyčerpaný a ještě je musí vyběhnout.“

Koho řadí mezi favority Jan Nesvadba? „Zdeněk Štybar a Michael Boroš jsou v této sezóně silní, ale jsou tam i další, kteří mohou překvapit, Tomáš Paprstka na tento závod ladí, dá se říci, celý rok, absolvoval soustředění na Mallorce a forma by mu právě na šampionátu měla vrcholit. Emil Hekele může také překvapit, jezdí solidní výsledky v Rakousku. Očekávám, že od druhého kola bude Zdeněk Štybar určovat tempo, uvidíme, co Michael Boroš. Chci se porvat o titul, přestože vím, že to bude strašně těžké.“

„Naší náročné trati se přezdívá Český Koppenberg,“ popsala krátce šampionát na Holých Vrších Olga Šimůnková. Pokud nenajdete cestu do vesnice Holé Vrchy nedaleko Mladé Boleslavi, cyklokrosový šampionát kategorie Elite mužů vysílá ŽIVĚ ČT 12. ledna od 13:35.

Na tiskové konferenci, která se konala ve známé pražské restauraci U Medvídků, jsme se setkali i s Pavlem Hájkem, který v televizi Prima vede Bikesalon. A pochvaluje si jeho úspěšný první rok: „Průměrná sledovanost jednoho dílu je zhruba sto tisíc diváků, což předčilo naše očekávání, šlapeme na paty Autosalonu, který je dlouhodobě zavedený, překvapení jsou všichni. Což je zároveň zavazující, takže už máme spoustu dalších plánů. Největší zájem je o testy kol všech druhů, jsme zaměření na širokou veřejnost, nechceme být úplně odborní, chceme přiblížit kola i lidem, kteří na nich ještě nejezdí. Jako první plánujeme sofistikovanou školu jízdy na elektrokole, zatím u nás nic takového není, chceme porovnat kolo s elektrokolem, ukázat lidem, že elektrokolo není nic složitého. Prostě, aby člověk, který jezdí na kole, poznal odlišnosti elektrokola a to, jaké jsou jeho výhody. Dalším nosným prvkem budou tipy na výlety, spolupracujeme s CzechTourismem a všemi kraji České republiky, takže plánujeme ukázat krásy naší země ze sedla kola.“