Jestliže v mužské silniční cyklistice jsou nejlepší Belgičané, za nimiž jsou v těsném závěsu Italové, pak mnohem výraznějším způsobem se prosazují v ženské silniční cyklistice Nizozemky, když druhé Italky posbíraly zhruba 60 procent bodů, které vykazují Nizozemky. 

V aktuálním žebříčku UCI ovládají první tři příčky. Včele tohoto rankingu je Lorena Wiebes, dvacetiletá nizozemská sprinterka. Následuje Marianne Vos a třetí je Annemiek Van Vleuten. Do desítky jsou ještě další dvě Nizozemky. 

Lorena Wiebes dosáhla v sezóně v průběhu 44 závodních dnů na 15 vítězství. A to do světa velké ženské cyklistiky vstoupila před pouhým rokem.

Coby juniorka získala v roce 2016 nizozemský titul v silničním závodě, aby o rok později ve stejné kategorii už plně prokázala svůj talent, když si připsala 6 výher včetně evropské šampionky na silnici. 

V loňském roce už závodila mezi dospělými, byť se díky svému věku může ucházet i o tituly a ocenění pro dívky do 23 let. Hned v této první sezóně mezi dospělými si připsala 4 vítězství.  

O tom, že je to především sprinterka, svědčí i skutečnost, že na mimořádně kopcovitém evropském silničním šampionátu kategorie U23 konaném loni v Brně, který suverénně ovládla naše Nikola Nosková, Lorena Wiebes do cíle vůbec nedorazila. Avšak o necelý měsíc později na Mistrovství Evropy žen už byla 9. Letos se na stejném podniku už prosadila na 4. příčku, když vyhrála sprint druhé skupiny. 

K 15 letošním vítězstvím, mezi nimiž je i dres nizozemské šampionky, přidala dalších 8 pódiových umístění. Za zmínku stojí rarita, kdy při čínském Tour of Chongming vyhrála všechny tři etapy, a tím pádem ovládla jak celkové pořadí, bodovací soutěž i soutěž do třiadvaceti let. 

Není divu, že se možná Lorena Wiebes rozhlíží po lepších týmech, než je Parkhotel Valkenburg, zvlášť když se nechala slyšet, že ve sprinterských koncovkách ji její kolegyně z týmu moc nepomáhaly, i když na druhou stranu je omlouvala tím, že dělaly, co bylo v jejich silách. 

V kuloárech se mluví o zájmu Trek-Segafredo, CCC-Liv a Sunweb. Její současný tým si však chce tuto hvězdu ženské cyklistiky udržet. Jednání údajně probíhají 

„Těším se na příští sezónu,“ dodala Wiebes, aniž by naznačila, kde by to mělo být.

Stupně vítězů říjnového GP Bruno Beghelli, kdy Lorenu Wiebes v těsném spurtu porazila Marta Bastianelli. Třetí skončila další Italka Chiara Consonni.