Očekávalo se, že Primož Roglič a jeho tým Jumbo - Visma budou chtít předat červený trikot a zodpovědnost za práci v pelotonu někomu jinému a dlouhý únik proto měl ve 3. etapě Vuelty velkou šanci na úspěch. A přesně to se stalo. Osmičlenná skupina uprchlíků si vytvořila náskok až 9 minut a čtyři jezdci dotáhli únik až do cíle. Do skupiny se dostali Taaramäe, Joe Dombrowski (UAE Emirates), Kenny Elissonde (Trek - Segafredo), Lilian Calmejane (AG2R Citroen), Tobias Bayer (Alpecin - Fenix), Jetse Bol (Burgos - BH), Julen Amezqueta (Caja Rural - Seguros RGA) a  Antonio Soto (Euskaltel - Euskadi), který byl po většinu dne virtuálním lídrem závodu, před etapou ztrácel jen 29 sekund na Rogliče. 

Peloton se v závěru etapy k uprchlíkům rychle přibližoval. 19 kilometrů před cílem proto zaútočil Lilian Calmejane, ale moc daleko soupeřům neujel, skupina se za ním točila a pouze ho nechala utrácet síly. Calmejane jako první najel do cílového stoupání Picón Blanco. Od začátku kopce do cíle zbývalo 8 kilometrů. Francouz byl soupeři dostižen 6,5 kilometru před cílem.

Další jezdci začali ztrácet, takže se vpředu vytvořila pouze tříčlenná skupina tvořená Taaramäem, Elissondem a Dombrowskim. Američan jel velmi ostré tempo a snažil se zbavit trpícího Elissonda, ale Taaramäe jel bez jakýchkoliv známek bolesti. Estonec se zvedl 3,2 kilometru před cílem, rychle utrhl Dombrowského a pokračoval sám. Do cíle dorazil s náskokem 21 sekund a oslavil své první vítězství na mezinárodní scéně po více než pěti letech. A druhé vítězství na Vueltě po téměř deseti letech. 

"Mám velmi chytrého sportovního ředitele, Valeria Pivu, se kterým jsme včera mluvili o vítězství v etapě a zisku červeného dresu. Hodně jsem si věřil, protože mám dobrou formu. Šlo o to, jestli nás peloton dostihne, nebo ne. Když jsem viděl, že to zvládneme, přemýšlel jsem, jak moc silní Dombrowski a Elissonde jsou. Ostatní byli také silní, ale Kenny a Joe jsou v kopcích výborní. Ale věřil jsem si, protože už jsem je v minulosti porazil. Když jsem vyhrál etapu na Giru, Joe dojel třetí. A teď jsme zase jeli proti sobě," říká Taaramäe v pozávodním rozhovoru.  

"Vést Vueltu je velká věc, protože už je mi 34 let a nemám toho před sebou moc. Už jsem vyhrál etapu na Vueltě a Giru, ale snil jsem o dresu lídra na Grand Tours. Chtěl jsem ho aspoň na několik dní, chtěl jsem si zkusit, jaké to je. Byl jsem blízko už na Giru, když Dombrowski vyhrál 4. etapu a a jsem moc rád, že se mi to dnes podařilo," dodává zkušený vrchař. 

Carapaz ztratil

V hlavním poli se především vinou silného protivětru téměř vůbec neútočilo. Roglič jel schovaný ve skupině, neútočili ani další jezdci s výjimkou Davida de la Cruze (UAE Emirates), ale ani on daleko neujel. Tým Bahrain Victorious držel Mikela Landu v popředí, ale k útoku se baskický vrchař neodvážil. Problémy z favoritů měl pouze Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), který ve strmých pasážích nestačil a i když se do skupiny několikrát vrátil, v závěru ztratil. 

V posledním kilometru etapy si dopředu najel Movistar a pod vedením Alejandra Valverdeho zrychlil. Enric Mas (Movistar) v posledních desítkách metrů nastoupil a získal 3 sekundy na skupinu, ale nic víc. Horší den měl Hugh Carthy (EF Nippo), který ztratil 21 sekundu na Rogličovu skupinu. Romain Bardet (DSM), Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech) a Damiano Caruso (Bahrain Victorious) zaostali o 29 sekund. Carapaz byl v cíli rovnou minutu po skupině s Rogličem. 

Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) dokončil na 53. místě se ztrátou 3:35. Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) pomohl na začátku posledního stoupání Andreovi Bagiolimu (Deceuninck - Quick-Step) na dobrou pozici v pelotonu a sám dokončil s odstupem 13 minut. Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step) dokončil v grupetu se ztrátou přes 20 minut. 

V celkovém pořadí vede Rein Taaramäe s náskokem 25 sekund před Elissondem. 30 sekund ztrácí Roglič a 35 sekund Calmejane. Dopředu se posunul Enric Mas, na páté příčce má ztrátu 45 sekund. 

Do čela soutěže mladých závodníků se posunul Egan Bernal (Ineos Grenadiers), který je celkově devátý s odstupem 57 sekund. Taaramäe vede také vrchařskou soutěž, ale dres s modrými puntíky poveze druhý Kenny Elissonde. V bodovací soutěži zůstává první Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix).