Tadej Pogačar usiluje ve 21 letech o celkové vítězství na Tour de France. Při svém debutu vyhrál už dvě etapy a drží druhé místo celkově a bílý dres. Už v kategorii U23 bylo jasné, že bude výjimečný. A dokázal to i na moravských silnicích.
Přitom Pogačarovy výsledky v juniorech nebyly tak skvělé. Mezi profesionály se mu daří víc. Podívejme se jakou zanechal u nás stopu. Začínal pozvolně, ale odvezl si od nás i prestižní vítězství.

V roce 2015 se zúčastnil Závodu míru juniorů a díky horské etapě získal celkově osmé místo. Ale například v časovce neoslnil a v mezinárodní konkurenci juniorů ji dokončil až na 36. místě.

O rok později (2016) vyhrál jednu etapu, ale celkově skončil na 26. místě.


V sezóně 2017 už byl prvním rokem v kategorii mužů a my ho sledovali přímo při Závodě Míru U23. V jesenických kopcích dokončil závod na 41. místě.

Až o rok později přišel obrovský výkonnostní skok. Tadej vyhrál na ZMU23 poslední etapu po dlouhém úniku v chladném a deštivém počasí a získal i celkové vítězství. Zajímavé je, že v horském dojezdu na Dlouhých stráních nevyhrál, skončil pátý. Vyhrál Marc Hirschi, další nová hvězda letošní Tour de France. 

Poslední etapu si můžete připomenout v reportáži roadcycling.cz/clanek/slovinec-pogacar-vyhral-zaverecnou-etapu-i-cely-zavod-miru-u23

Čeští fanoušci mohli Tadeje Pogačar vidět také na evropském šampionátu v Brně a ve Zlíně. V časovce dojel šestnáctý a v silničním závodě po pádu dvanáctý. Opět zvítězil Marc Hirschi. 

Mistrovství Evropy v reportáži roadcycling.cz/clanek/me-zlin-zavod-muzu-u23-zive

V tomto roce vyhrál i nejprestižnější etapový závod kategorie U23 Tour de l ´Avenir a to jej katapultovalo mezi profesionály. Získal smlouvu v UAE Emirates a jako jediný cyklista zde má podepsáno až do roku 2024. Tým z Emirátů s nim už dvakrát prodloužil smlouvu, přitom ta původní by nyní stále platila a pokaždé mu přidal spoustu peněz.

A není vůbec divu. Pogačar se neustále zlepšuje. Loni vyhrál Kolem Kalifornie a tři etapy na Vueltě, kde skončil celkové třetí. Letos je zase o něco lepší, vyhrál už dvě etapy na Tour a jako jediný konkuruje Primoži Rogličovi. Jen díky němu není o letošní Tour de France ještě rozhodnuto.