Denní únik a pády

O pobyt v úniku se tentokrát bojovalo hodně dlouho. O skutečném se dalo mluvit až po více jak sto ujetých kilometrech. Postupně se vytvořila osmička ve složení De Buyst (Lotto), Hoole (Trek), Merlier (Quick-Step), Reinders (Jayco), Rutsch (EF), Houle (Israel), Colombo (Q36.5) a Van Keirsbulck (Bingoal). Teprve pak nastal v pelotonu klid, čas na poklábosení, doplnění jídla a pití. Náskok uprchlíků raketově narostl. 

Jenže z takového klidu se někdy dost padá. Ne že by se předtím ani potom v průběhu závodu nepadalo, ale 145 km před cílem to byla docela síla. Jezdec Bahrainu objížděl zleva mimo hlavní silniční těleso peloton, když se mu zpevněná cesta náhle změnila v trávou zakrytý rigol plný vody. To ho hodilo z boku na čelo pelotonu srovnaného po celé šíři vozovky a výsledkem bylo, že se na zemi ocitla dobrá třicítka závodníků. Mezi nim např. věčný smolař Julian Alaphilippe. Ten opět nasedl na bicykl, na rozdíl třeba od Tima Wellense, pro kterého to znamenalo konec v závodě a významné oslabení týmu Tadeje Pogačara. Obdobně dopadl třeba i Peter Sagan.

Zajímavá situace nastala 130 km před cílem ve stoupání Kortekeer, kdy na uzounké cestě čelo obsazené jezdci Ineosu a hlavně DSM téměř zastavilo, aby následovala maximální akcelerace borců DSM, což vedlo k rozdělení pelotonu na dvě části. Vzadu zaváhali jezdci Alpecinu včetně Mathieu Van der Poela, takže to byli oni, kdož museli pořádně přišlápnout, aby ztrátu smazali.

Odjíždí silná skupina bez hlavních favoritů

110 km před cílem zaútočil jeden z velkých potencionálních favoritů Mads Pedersen (Trek-Segafredo), což pochopitelně vyvolalo velký poplach mezi soupeři. Začalo se velmi ostře závodit, na čele se to trhalo a vypadalo to, že dochází k prvnímu velmi významnému dělení pelotonu. Nakonec se vpředu sjelo kolem šedesáti lidí, takže to podstané z této akce bylo, že dost lidí odpadlo zezadu. A také se výrazně zkrátil náskok osmičky uprchlíků. Aktivitu na čele pelotonu v té chvíli přebrali jezdci UAE Emirates, které vystřídal Bahrain a pak Quick-Step atd. Od této chvíle už se opravdu usilovně závodilo a peloton se trhal.

90 km před cílem tak jela s minutovým náskokem před hlavní skupinou poměrně silná jedenáctka ve složení Van Hooydonck (Jumbo), Trentin (UAE), Vermeersch (Lotto), Pedersen (Trek), Narváez (Ineos), Asgreen (Quick-Step), Powless (EF), Küng (FDJ), Jorgenson (Movistar), Cosnefroy (AG2R) a Wright (Bahrain), která za denním únikem zaostávala už také jen jednu minutu.

75 km před cílem se obě přední skupiny spojily a v té chvíli měly na peloton už skoro 2 minuty náskoku. O 15 km dále jejich náskok narostl na 3 minuty, když mezi oběma se pohybovala dvojice Nils Politt (Bora) a Axel Zingle (Cofidis), která se pokoušela dojet dopředu.

Pogačarovy útoky

Hodně se toho událo 50 km před cílem při prvním průjezdu Paterbergem. První skupina se dost ztenčila, z druhé vystřelil Tadej Pogačar. Nestačil mu vůbec nikdo. Za ním se však vytvořila skupinka další top favoritů Van Aert, Van der Poel, Pidcock a Laporte, který si následně Slovince sólově dojel. 

O 5 km dál na vrcholu Koppenbergu se opět díky Pogačarovi utvořila nová stíhací skupina, v níž byli společně s Pogačarem jen oba dva další největší favorité: Van Aert a Van der Poel. Na první skupinu jim v té době zbývala minuta. O dalších 5 km dál na Taaienbergu měl potíže Van der Poel, ale jak je jeho dobrým zvykem, dokázal se zase zmačknout a dotáhnout se zpátky k oběma největším soupeřům. Tempo tu určoval, jak je zase jeho zvykem, Tadej Pogačar. Na první skupinu, která se ztenčila na devět lidí, odmazáno dalších 20 vteřin.

Pedersen odjíždí, Van Aert nestačí

30 km před cílem na Kruisbergu odjel z čelní skupiny Pedersen. Z tří králů tady důrazně zaútočil Van der Poel, Pogačar se k němu na vrcholku připojil, Van Aert ale nestíhal. Oba borci spolupracovali, takže to začalo vypadat, že Belgičanovi dnes odzvonilo.

Zatímco se duo Pogačar - Van der Poel docvaklo 20 km před cílem na skupinu před nimi, odpojil se z ní Hooydonck, aby počkal na Van Aerta. Vpředu však byl stále Pedersen s 20vteřinovým náskokem. Jediný Pogačar tu měl pomocníka a Matteo Trentin se také ujal diktování tempa. Dojet Pedersena a zamezit příjezdu Van Aerta, to byl jeho hlavní úkol. Oude Kwaremont a Paterberg, poslední dva kopce v závodě, se už rýsovaly na obzoru. 

Pogačarovo závěrečné sólo

Na vrcholu Kwaremontu byl na čele stále osamocený závodník. Ale už ne Pedersen, ale Pogačar. Který nejprve ujel Van der Poelovi a pak minul Pedersena. A jelikož Pedersenovi síly už nestačily, měl Tadej po Kwaremontu jediného pronásledovatele, jímž byl Van der Poel. Na vrcholu Paterbergu ztrácel Nizozemec na Slovince 15 vteřin. A do cíle 10 km. Jeden na jednoho. Taktika nula. Pouze výkonnost.

A tu měl Pogačar lepší. Vteřinku po vteřince bral Van der Poelovi naději. Byl nejlepší. A v cíli velmi šťastný.

Van der Poel si sáhl na samé dno. Druhé místo se koneckonců také cení. O třetí si to rozdali Pedersen s Van Aertem. Vyhrála spravedlnost. Pokud něco takového ve sportu může existovat. Takže dánský cyklista.

K Lutychu a Lombardii přidal Tadej Pogačar z pěti největších jednorázových monumentů i Flandry. Loňská chybička v samém závěru a jistá frustrace zapomenuty. Fenomén Pogačar se pomalu a jistě zařazuje mezi největší jména celé historie silniční cyklistiky. V září mu bude 25 let. Aktuálně je jasným favoritem letošní Tour. Že by tedy letos potřetí? A pak ...? Schopen je naprosto všeho.

Bylo to skvělé. Tohle je den, na který nikdy nezapomenu. Abych vyhrál, věděl jsem, že musím vyjet sólově na Kwaremont. Pak jsem do toho dal všechno. Na Paterbergu jsem málem rupnul. Bylo to opravdu tak těžké," prohlásil bezprostředně po závodě jeho vítěz.

I kdybych teď odešel do cyklistického důchodu, mohu být na svou kariéru velmi hrdý. Ale pokusím se vyhrát všechny monumenty. San Remo je podle mě nejtěžší. Byl jsem k tomu několikrát blízko, ale i tam musíte mít štěstí. A Roubaix? To budu muset pár kilo přibrat. Budeme se snažit, ale bude to velmi těžké," odpověděl na otázku, zda chce zkompletovat všech pět největších jednorázových závodů.

A Češi? 65. Mathias Vacek +11:23, 75. Zdeněk Štybar a 82. Pavel Bittner, oba +14:10 min.