I ve Slovinsku připravili pořadatelé na dnešek nejtěžší etapu. Měřila 164 km, vedla z Adjovščiny na Svatou Horu nad Novou Goricou a cyklisty čekaly v průběhu etapy 4 vrchařské prémie od 3,2 do 4,3 km s průměrným sklonem 7,3 až 9,5 %. Cíl byl pak na vrcholu páté z nich, kterou tvořilo 2,5 km stoupání s 13,5 % průměrným sklonem!

Do etapy vstupoval v roli lídra průběžného pořadí Tadej Pogačar (UAE), s odstupem 1:15 ho následoval další Slovinec Matej Mohorič (Bahrain) a o dalších 11 vteřin zpět se nacházel Diego Ulissi (UAE).

S ohledem na to, co tu doposud předváděl celý tým UAE a speciálně Tadej Pogačar, bylo pravděpodobné, že jsou to hlavní favorité na zisk etapy, potažmo celého etapáku, jelikož závěrečná nedělní etapa bude profilově nejsnadnější z celého závodu.

30 km po startu se před pelotonem pohybovala osmička, z níž nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci byl Kristijan Koren, který ztrácel téměř 12 minut. Koren tu jede v reprezentaci Slovinska poté, co mu 14. května skončil dvouletý distanc. Peloton vedený pochopitelně jezdci UAE je držel na distanc pod 3 minuty.

Dojeti byli 12 km před cílem přesně na úpatí závěrečné pasáže, která čítala dvě po sobě jdoucí vrchařské prémie.

Přestože se soupeři zvláště z World týmů snažili, cyklisté UAE měli vývoj závodu plně pod kontrolou. 7,5 km před cílem převzali iniciativu na čele nepočetné skupiny, která se na čele osamostatnila, roztrhali ji, takže do závěrečného stoupání si přivezla trojice Pogačar, Majka a Ulissi z UAE pouze Sobrera z Astany.

A moc velké slitování se Sobrerem neměli. Zatímco Majka se postaral o tempo, tak Ulissi si dojel pro vítězství a i Pogačar v posledních metrech přespurtoval maximálně vyčerpaného 24 letého Itala, který je prvním rokem ve službách Astany.

Pogačar dnes jen potvrdil svou vedoucí pozici v průběžném pořadí, tým UAE velmi dobrou výkonnost a týmovou práci před blížící se Tour de France, kde i podle aktuální výkonnosti bude Tadej Pogačar s největší pravděpodobností patřit k horkým favoritům.

Roman Kreuziger dokončil dnes na 28. místě 3:51 min. za vítězem.