Přejezdy těžkých kopců, horské dojezdy, rovinaté etapy, sprinterské bitvy. Zdá se, že v letošním ročníku Gira není disciplíny, která by dělala Lotte Kopecky jakýkoliv problém. Ve druhé etapě jí uniklo vítězství ve sprinterské bitvě o pár desítek centimetrů, druhá skončila belgická cyklistka také při horském dojezdu třetí etapy do městečka Toano a ve včerejší zvlněné zkoušce znovu ukázala svou síly, aby si až dnes připsala své první etapové vítězství na letošním Giru v hromadném dojezdu po fenomenální práci týmu SD Worx-Protime.

„Bylo to strašně hektické. Přes spoustu kruhových objezdů jsme projížděly v opravdu vysoké rychlosti,“ hodnotila dojezd páté etapy vítězná Lotte Kopecky. Její týmové kolegyně se postaraly o to, aby měla Belgičanka i přes množství změn směru tu nejlepší pozici na závěrečný spurt o vítězství.

Nejprve se ale musely sprinterské vlaky postarat o likvidaci úniků. O ten poslední se pokusila čtyřiatřicet kilometrů před cílem Polka Jaskulska. Časovkářský motor úřadující polské šampionky v boji proti chronometru na vítězství nestačil a osm kilometrů před koncem bylo jasné, že o vítězství zabojují nejrychlejší sprinterky v pelotonu. 

Všem velkým jménům včetně domácí Chiary Consonni nebo Kubánky Arlenis Sierra ale vypálila rybník dvojice týmu SD Worx-Protime Elena Cecchini a Barbara Guarischi, která v posledních stovkách metrů dostala do skvělé pozice ženu v dresu pro lídryni bodovací soutěže Lotte Kopecky.

„Bylo to asi jedno z nejlepších rozjetí sprintu, jaké jsem kdy měla. Myslím si, že jsme měli zkrátka skvělé načasování. Když jsem začala spurtovat do cíle, Barbara už se radovala,“ s úsměvem popisovala práci svých kolegyň nyní už dvojnásobná etapová vítězka na Giru.

Tímto vítězstvím si navíc Kopecky ještě upevnila vedení v bodovací soutěži na rozdíl třiačtyřiceti bodů před Chiarou Consonni. Před třemi nejtěžšími etapami je tak velmi pravděpodobné, že si ho díky svým vrchařským schopnostem udrží až do konce závodu. „Myslím, že už je to celkem pěkný náskok. Máme před sebou už jen tři těžké etapy, ve kterých jsem lepší než Chiara, takže jo, mohla bych ho udržet až do cíle,“ pragmaticky odpovídala na otázku reportérky ohledně červeného dresu Lotte Kopecky.

Kdo se o svůj dres po dnešní etapě musí bát více je Elisa Longo Borghini. Tým Lidl-Trek udělal v dnešní etapě vše správně. Růžová žena pelotonu se celý den pohybovala na dobrých pozicích včetně samotného závěru ve Folignu. Přesto ale Kopecky znovu stáhla Italčin náskok na čele celkové klasifikace na pouhé tři sekundy. Už v následující etapě se tak může schylovat k epickému souboji.

V tom už ale Elise Longo Borghini ani trochu nepomůže její italská týmová kolegyně Elisa Balsamo. Sprinterka týmu Lidl-Trek se se závodem rozloučila po dvaapadesáti kilometrech páté etapy. „Měla jsem nějakou bolest v krku a museli jsme na to nasadit antibiotika. Upřímně, nejsem si jistá, jestli dnes vůbec dojedu do cíle,“ svěřila se ještě před startem etapy se svými zdravotními problémy Balsamo. Šestadvacetiletá Italka tak letos už další metry v sedle na Giru nepřidá.

S odstoupeními se musí vypořádávat také Nikola Nosková a tým Cofidis. Do páté etapy nenastoupily její dvě francouzské kolegyně Séverine Eraud a Julie Bego. Jediná česká účastnice závodu ale naštěstí pokračuje dál. Etapu číslo pět Nosková dokončila s nulovou ztrátou v pelotonu a do nejdelší zkoušky letošního Gira měřící sto padesát devět kilometrů vyrazí ze sedmatřicátého místa v celkovém pořadí.