Podobných fyzických talentů, jakými jsou třeba Remco Evenepoel a před ním Peter Sagan, běhá po světě poměrně hodně. V dobách minulých i současných a bude jich na světě mnoho i v budoucnu.

Jen se prostě s cyklistikou nepotkají, to je ten základní problém. Jsou země, kde se talentů rodí "jakoby" víc. Nerodí, jen se zde s naším sportem potká větší procento populace a v sítu výběru uvízne víc velkých talentů. Proto je nejlepším cyklistou v historii Belgičan Eddy Merckx. V Belgii vyzkouší cyklistiku velká část populace. 

Cyklistika je řemeslo víc než sport, to je historická pravda. Ten, kdo tvrdě pracuje, má šanci uspět v cyklistickém sportu, i bez velkého talentu. Nebude hvězdou, ale bude dobře placeným dělníkem, domestikem.

Kolik se rodí cyklistických hvězd?

Rodí se jen jednou za čas? Ano, ale nejde o to, zda se narodí, ale zda je cyklistika (a jakýkoliv jiný sport) odhalí pro sebe. A to je to nejpodstatnější v daném sportu, mít systém v odhalování talentů, mít velkou základnu mládeže, která jde do hloubky populace a mít konkurenční prostředí, které ty talenty odhalí.

Máme příklady z historie cyklistiky ve světě. Mnohem víc talentů světové cyklistiky objeví v Belgii, Slovinsku, na italském severu (Lombardie, Trentino, Veneto...), spousta talentů je ze španělského Baskicka. 

Víc talentů se najde v těchto poměrně malých regionech než v celém USA, Rusku, Číně, Indii... Ti talentovaní cyklisté, s předpoklady fyzickými a psychickými, jsou i tam, byli by velkými soupeři pro Sagana a van der Poela, ale se sportovní cyklistikou se prostě nepotkají.

V posledních letech se zlepšují méně tradiční země, úspěšní jsou Australané a Britové, koneckonců i Slovinci. Cyklistika tam získala na popularitě a oslovila společnost. Organizovaná cyklistika v těchto zemích, její představitelé, dokázali podchytit zájem společnosti a vybudovat hnutí, které mimo jiné odhaluje i talenty.

A u nás doma?

Je to v principu jednoduché, ale v organizaci samotného hnutí hodně složité. A těžko v podmínkách české cyklistiky odhalíme dalšího Petra Sagana. V systému, ve kterém soutěží šedesát juniorů v českém silničním poháru na silnici a třicet v cyklokrosu, se to nestane. Je pravděpodobnější že se s cyklistikou ve stejně velké (populačně) Belgii potká další Evenepoel, než podobný talent odhalíme u nás doma.

Takže snad jedině náhodou - sázkou jako v loterii. Ale i to se může stát, podobně jako se to stalo na Slovensku v případě Petra Sagana. Ten opravdu nevzešel ze systému, to byl pravý jackpot pro naše východní sousedy.

Odhalit Merckxe nebo Evenepoela je v Belgii sázka s mnohem menším kurzem, než u nás. V systému a v budování cyklistického hnutí je mnohem větší jistota.