Michaeli, s kým vším jsi o nové smlouvě vyjednával? Byla i šance jít výš?

Jednal jsem se čtyřmi profesionálními týmy. Potom také s ATT Investments a s Felbermayrem. Šance postoupit do vyšší úrovně je vždy, nejkonkrétněji jsem byl domluvený s China Glory, který směřoval mezi ProTeams, ale sponzor z toho nakonec v říjnu vycouval. Jsem rád za zájem kvalitních Conti týmů, ze kterých jsem si mohl vybírat.

Vítězná druhá etapa Circuit des Ardennes

Co rozhodlo pro Felbermayr a na jak dlouho jsi podepsal?

Především rychlé a přímé jednání. I na konci října mi narychlo dokázali vyjít vstříc a předložit zajímavou nabídku. Cítil jsem od nich opravdu velký zájem. Dokázali ocenit mé výsledky a aktivní styl závodění. Smlouvu jsme podepsali na rok. Uvidíme, jak se nám bude jako týmu dařit, a od toho se bude odvíjet i případná další spolupráce.

Co si od tohoto angažmá slibuješ. Máš konkrétnější představu o závodním programu?

Slibuji si především kvalitní závodní program. Těším se na spolupráci s Riccardo Zoidlem, který se do týmu vrací po roce stráveném ve Vorarlbergu, a s dalšími závodníky. Tým lehce posílil. Věřím, že si vše dobře sedne, a že se to projeví i ve výsledcích. Jsem přesvědčen, že se mohu v Rakousku naučit víc, než kdybych zůstal v prostředí české cyklistiky, kde jsem strávil již pěknou řádku let. V plánu jsou hodně kvalitní závody, včetně závodů z kategorie Pro a 1.

Při Sazka Tour dosáhl na dvě pódiová umístění

Mění tým nějak zásadně svou strategii, posiluje na více frontách, zvyšuje ambice?

Mám pocit, že ano. Plány na vylepšení myslím, že jsou. Sám jsem na ně zvědavý. Více by nám mělo nastínit vedení týmu při teambuildingu, který se uskuteční příští víkend.

Zkušenosti z Gazpromu byly asi hodně cenné?

V Gazpromu jsem prožil čtyři měsíce, které byly velmi intenzivní a pro mě velmi přínosné. Myslím, že z nich budu dlouho těžit. Líbil se mi profesionální přístup všech členů personálu. Každý odváděl svoji práci na sto procent a zodpovídal za ni. Po odebrání licence týmu od UCI jsem byl motivovaný do tréninku a snažil jsem se připravený naskočit do závodů, ať už jako profesionál, nebo v nějakém Conti týmu, a to se povedlo. Potom jsme ale neměli s Elkovem přes měsíc závody, motivace do tréninku se vytratila a už jsem ji do konce sezóny nenašel.

Při UAE Tour v mistrovské verzi dresu Gazpromu

Od Elkovu jsi nabídku na prodloužení nedostal?

Cítil jsem, že budu potřebovat změnu do dalších sezón, což mi vedení Elkovu usnadnilo, když mi nenabídlo prodloužení smlouvy. I tak bych rád poděkoval Elkov - Kasper a Olympu za sedm let spolupráce, kdy jsme to společně dokázali dotáhnout až k účasti na jedné z největších sportovních akcí Olympijských hrách. Speciální poděkování patří trenéru Otakaru Fialovi, který ze mě udělal závodníka, a na základech, které mi pomohl vybudovat, mohu stavět dodnes.

Máš stále motivaci dostat se do minimálně Pro týmu? A co by se muselo naplnit, aby se to povedlo?

V průběhu sezóny jsem myslel, že takové ambice už nikdy mít nebudu, když se to nepovede letos. Po volnu a po přestupu mě to už opět motivuje. Aby se to povedlo, musí se sejít víc faktorů. Letos čtyři vítězství a další pódiové umístění v Europe Tour nestačily. Také záleží, jaké typy závodníků budou týmy preferovat. V sezóně jsem přestával věřit, že ještě někdy dosáhnu takových výsledků. Teď už tomu zase věřím.

Se Zdeňkem Štybarem na Mistrovství světa v Austrálii

Na domácí scéně se toho pro příští rok hodně mění. Speciálně v sestavách Elkov - Kasper a ATT Investments. Jak tyto změny vnímáš?

Jsou to dost zajímavé změny. V Elkovu nejspíš ani nestáli o udržení silné sestavy. V ATT zase chtějí spoléhat na cizince, z nichž někteří neprožili úplně povedenou poslední sezónu. Věřím, že Kuba Otruba naváže na svoje letošní výkony a potáhne sestavu ATT Investments. Klukům v Elkovu, s nimiž jsem prožil posledních několik let, přeji, aby navázali na výsledky z let minulých.

V Elkov - Kasper jsi byl po mnoho let součástí kolektivní síly, která byla často rozhodujícím faktorem pro dosažení úspěchu, zvláště tedy při mistrovství České republiky. Nyní budeš v tomto ohledu osamoceným jezdcem?

S ohledem na to, že Elkov by neměl být tak silný jako v předešlých letech, vidím určitou šanci se prosadit. Žádný tlak na sebe vyvíjet ale nebudu. Mistrem už jsem byl a případný další titul bych bral jako bonus v tom smyslu, že bych mohl dres národního mistra oblékat celý další rok, což by pro mě byla opět velká čest.

Jaké jsou tedy tvé hlavní sportovní cíle pro následující sezónu?

Mít radost z týmového úspěchu a cyklistiky jako takové.

Michaeli, díky za rozhovor a přeju, ať se ti tvé přání splní.