Tradičně hektický závěr první etapy Tour de France zamíchal všemi předpoklady. Kilometr a půl před cílem spadl hlavní favorit Dylan Groenewegen (Jumbo - Visma) a zabrzdil většinu pelotonu. Ostatní favorité rychlého dojezdu ale byli vepředu. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) rozjel spurt do docela náročného stoupání jak první a připravil dobrou pozici Petru Saganovi (BORA - hansgrohe), za kterým se nedokázali dopředu protáhnout Caleb Ewan (Lotto Soudal) a Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step). 

Jenže Sagan nebyl prvním závodníkem na pásce, o pár centimentrů ho předstihl Mike Teunissen (Jumbo - Visma), který začal spurtovat velmi pozdě,ale získal vysokou rychlost a také bezchybně hodil přední kolo na cílovou čáru. Peter Sagan se musel smířit s druhým místem, třetí skončil Caleb Ewan. 

Pro Teunissena to znamená kromě první etapového vítězství také první žlutý dres pro vedoucího závodníka. Sagan na něj ztrácí 4 bonifikační sekundy a 6 sekund ztrácí Caleb Ewan. Většina ostatních závodníků ztrácí 10 sekund, ačkoliv se dojíždělo po malých skupinách a jednotlivcích. To však bylo způsobeno pádem v ochranné zóně a cyklisté dostali stejný čas jako vítěz.


Fuglsang na zemi

Padalo se docela hodně, jak je na Tour de France zvykem. 18 kilometrů před cílem spadl Jakob Fuglsang (Astana) a dlouho se vracel do hlavního pole. Navíc má několik odřenin a rozržené pravé obočí. Zakrvácený Dán nevypadal nejlépe, ale není vážně zraněný a dojel v hlavním poli. V cíli však ihned zamířil k lékařům, kteří mu zašili ránu na hlavě. Také má pohmožděné koleno. 

Van Avermaet nejlepším vrchařem 

Sprinterský dojezd se očekával a nebylo žádné překvapení, že se tak i dojíždělo, přesto bylo prestižní dostat se do úniku. Ihned po ostrém startu zaútočil Greg Van Avermaet (CCC), ke kterému se přidali Xandro Meurisse (Wanty - Gobert), Natnael Berhane (Cofidis) a Mads Wurtz Schmidt (Katusha Alpecin). Van Avermaet si dojel pro body na první vrchařské prémii na vrcholu slvanémoho hellingu Kappelmuur nad Geraardsbergenem. Na další prémii Bosberg byl první Meurisse, ale to už nic nezměnilo na tom, že Greg Van Avermaet oblékl puntíkatý dres nejlepšího vrchaře. 

Sagan v zeleném. Zatím jako náhradník

Van Avermaet se vzápětí vrátil do hlavního pole a zbylá trojice byla dostižena před rychlostní prémií, kterou vyhrál Peter Sagan a zsíkal první body. Ani to mu ale nestačí na vedení v bodovací soutěži, má stejně bodů (50) jako vedoucí Teunissen, ale ten vede kvůli lepšímu postavení v etapě. Sagan ale samozřejmě oblékne zelený dres. 

Bílý dres patří Calebu Ewanovi a nejaktivnějším mužem první etapy byl vyhlášen Stéphane Rossetto (Cofidis), který ujel za rychlostní prémií a dlouhé kilometry šlapal sám na čele závodu. 

Foto Sirotti