Muži a ženy startují v Hellensburghu

Závod mužů a žen se odehraje Hellensburghu, vzdáleném 35 kilometrů od centra dění. Ze slavnostního startu na ostrý je to 6,9kilometru a poté 27 kilometrů po zvlněných silnicích podél pobřeží Tichého oceánu. Pořadatelé chtějí ukázat přírodní krásy Nového Jižního Walesu. Start bude hodně rychlý a hrozí také silný vítr, na tichomořském pobřeží fouká v podstatě neustále silný vítr. Terezíny ale nečekejme, do cíle je příliš daleko.

Okruh přes Mount Keira

Následuje jeden okruh dlouhý 34,2 km s nejdelším stoupáním celého závodu Mount Keira. Stoupání dlouhé 7,9 km s průměrem 5,2 % a s vrcholem ve výšce 473 metrů nad mořem. Stoupat se bude kolo dvaceti minut. Těžké je peřdevším na začátku, kde má přes 11 %. V závodě mužů zde pravděpoodbně nikdo útočit nebude, protože v závodě pv podstatě chybí ryzí sprinteři, pro které by to mohlo být nebezpečné. A do cíle odtud zbývá kolem 200 kilometrů. Rozhodovat se zde nebude, ale výjezd se podepíše do celkové únavy všech jezdců. Sjezd z Mount Keira je podle závodníků, kteří si trať projeli, dost záludný, technický a silnice v lese je často mokrá. Pro někoho závod skončí možná už tady. 

Rozhodovat bude městský okruh ve Wollongongu

Vše důležité se s velkou rpavděpodobností stane na finálovém okruhu ve Wollongongu. Ten se pojede dvanáctkrát a měří 17,1 km, dohromady tedy 205 km. Ženy jedou šest okruhů (102,6 km). Městské okruhy jsou vždy náročnější, než vypadají podle profilu. Na trase je pousta zatáček, které se sice na širokých silnicích dají projet rychle, ale je třeba se stále držet v popředí pelotonu. Pokud se někde drží vzadu, musí každý okruh třicetkrát akcelerovat za každou zatáčkou a to je extrémně namáhavé. Je třeba být neustále v pozoru, prootže rozhodovat se může kdekoliv a nebezpečí číhá všude. MNoha jezdcům kroužení po okruzích vyhovuje, ale mnoha naopak ne. Poziční jízda v pelotonu a celkové uvolnění bude důležité. Nikdo ve stresu nemůže vydržet přes 200 km. 

Nejtěžším úsekem trati jsou za sebou jdoucí výjezdy na Mount Ousley a Mount Pleasant. První z nich známe už z časovek, převýšení je pouze 54 metry, je to krátké stoupání, ale docela těžké a hlavně si za ním nikdo neodpočine, protože vzápětí přichází Mount Pleasant. Za Mount Ousley závodníky čeká krátký technický sjezd a poté naletí do hlavního kopce. Výjezd vilovou čtvrtí nevypadá na první pohled nijak zvlášť náročně, ale vyjet dvanáctkrát 1,1 km s průměrem 7,7 % s maximy kolem 14 % bude hodně bolet. Na tom se shodují všichni favorité. Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Remco Evenepoel a další tvrdí, že závod bude těžší, než si původně mysleli. Mezi Mount Ousley a Mount Pleasant nebude čas si odpočinout, takže těžký úsek okruhu je poměrně dlouhý. 

Mount Pleasant končí strmým výjezdem, pravoúhlou zatáčkou a strmým sjezdem. Favorité závodu mužů budou s útoky pravděpodobně čekat na poslední okruhy, protože až v závěru to bude bude pro všechny hodně těžké. A úkolem favoritů je zbavit se rychlých konkurentů, jako jsou Alexander Kristoff a Biniam Girmay. 

Z vrcholu se jede rychle do cíle

Za Mount Pleasant se sjíždí velice rychle. V posledním okruhu je to do cíle necelých 8 kilometrů a to zvládne i osamocený závodník. Těžko se za ním seřadí dohromady nějaký tým, či se dohodne skupina. A každá sekunda k dobru bude dobrá. Sólové vítězství je rozhodně možné. Většina z těchto 8 kilometrů je ze sjezdu a po rovině, až na posledním kilometru se silnice lehce zvedne. I tady se dá z malé či větší skupiny zaútočit a překvapit soupeře. Dojezd bude rychlý, po rovině. 

Komu sedne nejvíc? 

Není snadné najít jednoho největšího favorita. Mount Pleasant a celá skladba okruhu vyhovuje Alaphilippovi, jenže Francouz není v ideální kondici. Pro Van Aerta je závod možná trochu příliš těžký a pro Evenepoela zase snadný, ale vyhrát můžou oba. Pogačar by možná také preferoval celkově těžší závod s delším kopcem, ale umí si poradit i v takovém profilu. Nepcohybně uvidíme zajímavý závod a to také v ostatních kategoriích. Ty budou mít vzhledem ke kratší celkové délce závodu jinou dynamiku, například mezi muži U23 mohou spět i sprinteři, kterých do Austrálie přijelo hodně. A zvědaví jsme na výkon českých juniorů v pátečním programu. Nezapomeňte, závod juniorů začíná v přímém přesnosu na Eurosportu už patnáct minut po půlnoci.