Druhá profilově nejsnadnější etapa. Na 162 km pouhých 1764 výškových metrů. Jenže většina z nich v posledních 40 km. Navíc cíl umístěn na konci téměř kilometrového stoupání s průměrným sklonem nad 7%.

Do etapy nenastoupili dva z těch, jejichž chvíle měli přijít  v těžkých kopcovitých etapách. Oba doplatili na následky pádů v předešlé etapě. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) si zlomil pánev a klíční kost, Nairo Quintana  (Movistar) ruku.

Brzo po startu odjelo pět lidí. Stejně jako včera dva ze švýcarského nároďáku a zástupce tu měl znovu Corratec-Vini Fantini. S nimi dva z týmů nejvyšší divize a oba domácí: Fabian Lienhardt (Groupama-FDJ) a Johan Jacobs (Movistar). Druhý jmenovaný vydržel v úniku nejdéle. Do 18 km před cílem.

Než byli dostiženi, zabojovali si o dvě vrchařské prémie a jednu speciální rychlostní, a Lucu Jennimu (Švýcarsko) to vyneslo vrchařský dres.

448273505_956883306446740_4341367205787894335_n.jpg

Po téhle delší předehře přišlo na řadu vyvrcholení v podobě souboje o etapu i žlutý dres. Ve stoupání na poslední VP (2 km, 5,9%) se začalo zrychlovat. Nejprve Brandon Rivera (INEOS Grenadiers), po něm Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale), ale čárou prémie projel první Adam Yates (UAE Team Emirates). Spoustě lidí to přestávalo chutnat.

Po 6km sjezdu v následném 700metrovém výjezdu (7,1%) zaútočil Marc Hirschi (UAE Team Emirates) a chvíli jeho náskok vypadal velmi slibně. Jenže v úvodu cílového stoupání byl především díky úsilí jezdců Alpecin-Deceuninck pohlcen už dost zredukovanou hlavní skupinou a šlo se do totálního finále.

Do 200 metrů před cílem jel na čele Wilco Kelderman (Team Visma | Lease a Bike), pak ale přes něj šli výbušnější jezdci. A z nich ani Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), ani Stephen Williams (Israel - Premier Tech) nestačili na Thibaua Nyse (Lidl-Trek).

448026777_843700834454572_4750876954360121465_n.jpg

Nysovi je 21 let a má zatím snovou sezónu. Nejprve vyhrál ve stoupavém dojezdu etapu na druhém švýcarském etapáku nejvyšší úrovně Okolo Romandie, pak vyhrál dvě etapy Okolo Maďarska, z toho jednu na dlouhém a druhou na kratším kopci, což mu vyneslo celkové prvenství. A poté se přesunul do Norska, kde ovládl hned první ze čtyř etap.

V Norsku ale pak už přestával stačit a vypadalo to, že jarní forma je na ústupu. Což potvrzovala i první dvě dějství aktuálního Okolo Švýcarska, po nichž se nacházel na 109. místě se ztrátou převyšující 2,5 minuty na průběžného lídra Yvese Lampaerta (Soudal-Quick Step). A pak bác a další vítězný zářez! 

"Včera jsem se hodně trápil a dnes také. Na kole jsem se necítil dobře a celý den jsem měl trochu otravný pocit, ale kluci mě podporovali. Až do 50 km do cíle jsem tomu nevěřil, ale bojoval jsem a nohy se začaly zlepšovat. Nakonec to začalo být jednodušší a všechno klapalo. Docházejí mi slova pro práci mých spoluhráčů. Dokončit to takhle, je to víc než sen. Je tam spousta emocí. Je to možná moje nejhezčí vítězství," řekl Nys.

"Tuhle etapu jsem měl vytipovanou. V Aargau jsem spadnul, takže dnes jsem si tohle menší zklamání vynahradil. Jsme tu ale především pro GC s Mattiasem (Skjelmose) a dostat šanci v tomto týmu na etapách, jako je tato, je už samo o sobě čest. Jsem šťastný, že to týmu můžu takto vrátit."

"Zítra už to bude úplně jinak," řekl Alberto Bettiol poté, co navlékl žlutý dres. "Ale žlutý dres dodává celému týmu pozitivní vlny a zvyšuje sebevědomí. Jsme parta přátel. Vždy se snažíme udělat maximum. Když dáme všechnu svou energii dohromady pro jeden cíl, jak jsme viděli dnes, dokážeme něco velkého. Toto je náš týmový duch. Thibau Nys byl opravdu velmi silný. Zasloužil si vyhrát. Ale žlutá je také velký úspěch. Je to odměna za práci, kterou pro mě všichni jezdci a zaměstnanci odvedli."