Největší rozdíly po prvních deseti dnech v celkovém pořadí Tour de France udělala nenápadná desátá etapa do Albi. Silný vítr způsobil terezíny a rozdělení pelotonu a vzadu zůstali favorité Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte, Rigoberto Uran a Mikel Landa. Není ale žádnou náhodou, nebo štěstím, že v první skupině zůstal Geraint Thomas a celý tým Ineos včetně Egana Bernala. 

Ineos je jednoznačně nejsvědomitějším týmem letošní Tour, jezdci britské sestavy jezdí neustále vepředu, dávají si pozor na vítr a pády a vyplácí se. V osmé etapě několik z nich spadlo, včetně Gerainta Thomase, když před nimi ve sjezdu upadl Michael Woods, ale žádný vážný problém z toho nebyl.     

V desáté etapě byli závodníci Ineosu opět na špici hlavního pole v rozhodujících okamžicích a Luke Rowe, závodník se spoustou zkušeností z větrných závodů a kapitán týmu, dovedl lídry bezpečně do cíle. V první skupině vydrželi i další lídři, například Adam Yates, Dan Martin, Emanuel Buchmann a Nairo Quintana, ale dva favorité, od kterých se čekala největší ofenzíva a snaha porazit tým Ineos, ztratili. 

Těmi dvěma závodníky jsou Jakob Fuglsang a Thibaut Pinot. Francouz Pinot už v dojezdu na La Planche des Belles Filles a také v klasikářské osmé etapě dokázal, že je ve skvělé formě a musí se s ním počítat. Jakob Fuglsang naopak řěší od začátku Tour problémy a pomalu ztrácí, ale před startem Tour byl velkým favoritem díky úspěchům v začátku sezóny. Oba ztratili 1:40, stejně jako Richie Porte a Rigoberto Uran, ale od těch se nečekalo tolik v dalším průběhu Tour. 

Fuglsang nepanikaří, i když postavení v celkovém pořadí není nejlepší. Na 16. místě ztrácí 3:22 na Juliana Alaphilippa a 2:10 na Gerainta Thomase: "Byl jsem ve špatný čas na špatném místě. Bral jsem si bidony od maséra na kraji silnice, když některé týmy začaly tahat a udělaly díry v pelotonu. Zkuseli jsme to dojet a byli jsme blízko, ale nakonec se vytvořil velký rozdíl mezi skupinami. Není to způsob, jakým chcete vstoupit do prvního volného dne, ale víme, že jsou před námi další dva týdny, kdy se budeme snažit vrátit úder. Těším se na horské etapy, tým a já jsme připraveni na bitvu." 

Od Fuglsanga a Astany byla velká taktická chyba brát si občerstvení v situaci, kdy se začal rozjíždět terezín. Když všechny týmy věděly, že se na větru může něco stát. Podobně zaváhal i Richie Porte, který byl podle svých slov posledním závodníkem, co se nevešel do první skupiny. 

Thibaut Pinot byl po etapě hodně naštvaný, protože zbytečně ztratil spoustu času, který už těžko získá zpět: "Co chcete abych vám řekl? Není co říct. Byl to den na hovno." 

Podle Marca Madiota, šéfa týmu Groupama - FDJ, zvolili jeho jezdci špatnou stranu kruhového obhjezdu, čímž se propadli z dvacáté pozice na šedesátou a poté se balík rozdělil. "Závod neskončil. Teprve začal. Thibaut byl hodně zklamaný, ale to je dobře. Znamená to, že cítí, že může jet mnohem lépe," dodal Madiot. 

Smutný byl i tým Movistar, ačkoliv jeho jezdci udělali vše správně a Nairo Quintana a Alejandro Valverde dojeli v čase vítěze. Ve stejné skupině byl při rozdělení i Mikel Landa, jenže spadl a ztratil 2:09. Landův pád způsobil Warren Barguil, k čemuž se po etapě sám přiznal a Landovi se omluvil na sociálních sítích. Francouzský mistr zavadil předním kolem o Juliana Alaphilippa, zavrávoral, opřel se do Landy a poslal ho do příkopu vedle silnice.   

"Byl to šok. V jednu chvíli jsem byl na kole a hned nato jsem byl na zemi, obklopen diváky. Naštěstí jsem se nezranil. Mohl jsem pokračovat a moji týmoví kolegové mi pomohli. Je to jen časová ztráta," říká v tiskové zprávě týmu Movistar Mikel Landa.

Movistaru se tak vlastně vyplatila sázka na dva lídry, protože vepředu zůstal Nairo Quintana a posunul se na osmou příčku celkově se ztrátou 2:04 na Alaphilippa. A docela se mu dařilo i v etapě na La Planche des Belles Filles. Kolumbijský vrchař je nyní jedním z hlavních kandidátů na pódiové umístění. Ale boj s Ineosem o celkové vítězství by byl v jeho případě překvapením. 


Thomas na nejlepší pozici 

V redukovaném pořadí hlavních favoritů je na nejlepším místě po deseti etapách Geraint Thomas. Julian Alaphilippe sice stále bezpečně vede, ale v největších horách by stačil neměl. Sám tvrdí, že na celkové pořadí nejede, ale možná jen tají své pravé záměry. Virtuální pořadí a rozdíly mezi hlavními favority je následující: 

G. Thomas 43:28:27

E. Bernal +0:04

S. Kruijswijk +0:15

E. Buchmann +0:33

E. Mas +0:34

A. Yates +0:35

N. Quintana +0:52

D. Martin +0:57

T. Pinot +1:21

R. Uran +2:06

R. Bardet +2:08

J. Fuglsang +2:10

R. Porte +2:47

M. Landa +3:03    


Rozdíly nejsou velké, ale od Rigoberta Urana narůstají a každá vteřina bude mít vliv na konečné pořadí. Rozhodnou hory, které přijdou na řadu ve čtvrtek. Na cyklisty čekají vrcholy Col de Peyresourde a Horquette d´Ancizan, ale z vrcholu je to do cíle přes třicet kilometrů, proto velké změny v pořadí nečekejme.

Mnohem důležitější bude páteční časovka v Pau na 27 kilometrů. Po ní by měl Geraint Thomas výrazněji odskočit soupeřům. Nikdo z jeho hlavních soupeřů mu v současnosti nemůže konkurovat v individuální časovce. Ale hodně se toho zase může změnit v sobotní etapě s dojezdem na Tourmaletu do výšky 2115 metrů nad mořem. A velmi důležitá bude i nedělní etapa do Foix se třemi kopci první kategorie.

Závodníci se blíží do hor, ale největší změny očekávejte v časovce.   

Foto Sirotti