Tiesj Benoot v sestavě DSM působí už dva roky a loni prodloužil svou smlouvu do konce roku 2022. Jenže podle všeho ji nenaplní. Kvůli neshodám s vedením týmu odchází. Podle Wielerflits.nl se Benoot dostal do konfliktu se svými nadřízenými už loni v létě, ale poté se obě strany dohodly na prodloužení smlouvy. Jenže neshody pokračují, Benoot nesouhlasí s tréninkovými metodami a nasazováním do závodů a chce pryč. 

Není to nic nového. Na začátku letošního roku z DSM utekl Marc Hirschi, největší naděje týmu. Švýcarský klasikář si našel angažmá v UAE Emirates a byl u velkých vítězství Tadeje Pogačara v roli domestika. Kromě Hirschiho se s DSM ve zlém rozloučili Tom Dumoulin, Marcel Kittel, Warren Barguil, Edward Theuns, Michael Matthews a další cyklisté. Odejít už několik měsíců chce také mladý Belgičan Ilan Van Wilder. Jedenadvacetiletý cyklista je talentovaným vrchařem a časovkářem, ale v autoritativním týmu DSM pod vedením Iwana Spekenbrinka už jezdit nechce. Van Wilderovi se nelíbí, že nedostává příležitost na třítýdenních závodech a nechápe rozhodnutí týmu. Problém se závodním programem měl v DSM také Michael Matthews a mnozí další cyklisté, například Tom Dumoulin. 

 

Benoot patří k nejlepším klasikářům a je jedním z velmi všestranných cyklistů. Neměl by mít problém najít si dobré angažmá. První v řadě zájemců je Jumbo - Visma. Zde by nebyl hlavním lídrem, spíše pomocníkem Wouta van Aerta na jednorázových závodech a Primože Rogliče na etapových závodech. Benoot je velmi dobrým domestikem, s Van Aertem si rozumí a v národním týmu pro něj pracoval na Olympijských hrách i Mistrovství světa.

Příchod Benoota by Van Aertovi mohl hodně pomoci v soubojích s Quick-Stepem, který je kolektivně mnohem silnější sestavou než Jumbo - Visma. Ale Benoot je vynikající i v udávání tempa na čele pelotonu v dlouhých stoupáních a v horách a umí také kopcovité klasiky.

Proto se o něj intenzivně zajímá i UAE Emirates. Týmu Tadeje Pogačara chybí spolehlivý lídr na dlážděné klasiky, Alexander Kristoff odchází do Intermarché - Wanty - Gobert a Matteu Trentinovi v posledních letech něco chybí a ani dřív nebyl favoritem dlouhých klasik. V UAE Emirates mají dostatek finančních prostředků a mohou Benootovi nabídnout dobrou smlouvu a hodně volnosti.

Mluví se také o možném návratu do Lotto Soudal, kde působil v letech 2015 až 2019 a kde by mohl vytvořit údernou dvojici s krajanem Victorem Campenaertsem.