Od Rogliče to byl typický výkon, který ovlivnil pád a v poslední den téměř přišel o zdánlivě jisté vítězství. Jeho schopnost vyhrávat těžké týdenní etapáky je obdivuhodná, už jich vyhrál sedmnáct a k tomu čtyři Grand Tours. Jenže se od něj letos čeká (přeje si to především jeho tým) boj o celkové vítězství na Tour. A to se zatím zdá být poměrně nepravděpodobné.

Osmá etapa Dauphiné byla třetí těžkou horskou etapou za sebou a Slovinec v cílovém stoupání s velmi prudkými úseky nestačil na vítězného vrchaře Carlose Rodrígueze, ale ani na závodníky, kteří nejsou považováni za favority Tour de France a vlastně ani nejsou pravými vrchaři. Na Mattea Jorgensona, Dereka Geeho a Laurense De Pluse by jeden z hlavních favoritů Tour přece měl stačit a měl by je bez problému porážet. 

sprintcyclingagency_0816784_1_2000px.jpg

Na druhou stranu byl pozitivní výkon Aleksandra Vlasova, který byl klíčem k celkovému vítězství, bez něj by to měl Roglič mnohem těžší, což se projevilo v posledním stoupání závodu, když ruský cyklista vpředu chyběl a Roglič si musel poradit sám. Naopak Jai Hindley zatím nepředvádí nic ze svých nejlepších vrchařských výkonů. 

Rogličovi zbývají necelé tři týdny tréninku do startu Tour a nejspíš svou formu ještě vylepší, ale Pogačar se zatím bát nemusí. Výkonnostní rozdíl se mezi dvěma Slovinci každý rok zvětšuje. 

Jorgenson zastínil Kusse

Jorgenson by měl být domestikem pro Jonase Vingegaarda, přesto dokázal na konci týdenního závodu porazit Rogliče velkým rozdílem. Američan letos zachraňuje tým Visma-Lease a Bike, dělá nizozemskému týmu nejlepší výsledky - vyhrál Paříž-Nice, semiklasiku Dwars door Vlaanderen a skončil druhý na Dauphiné. V této situaci by si zasloužil roli záložního lídra na Tour de France, protože zatím nevíme, jak na tom Vingegaard opravdu je a zda vůbec bude startovat a Sepp Kuss je na tom o hodně hůře než jeho mladší krajan. 

1167259992.jpg

Poslední vítěz Vuelty nestačil na nejlepší už v prvních těžkých kopcích, přitom na rozdíl od mnoha soupeřů neskončil na zemi v páté etapě. A do poslední osmé etapy ani nenastoupil, protože se necítil nejlépe a potřeboval si odpočinout. Kuss letos zatím neudělal žádný opravdu dobrý výsledek a Visma-Lease a Bike ho nemůže použít jako náhradního lídra pro Tour, kdyby Vingegaard nebyl připraven. Tuhle roli si zaslouží jedině Jorgenson.

Jorgensonův výsledek byl rozhodně nejsvětlejším bodem pro Vismu na letošním Dauphiné, jinak si zde tým vytvořil jen další problémy. V páté etapě museli kvůli zraněním odstoupit Dylan van Baarle a Steven Kruijswijk a přijdou o Tour de France. Přitom měli být důležitými pomocníky. Nizozemský celek tak před Tour zase o něco oslábl. 

1167367532.jpg

Jak Evenepoel pojme svou první Tour?  

Po dubnovém zranění se Remco Evenepoel poprvé postavil na start a předvedl dost nevyrovnané výkony. V časovce zazářil a zdálo se, že jeho léčba a následná příprava byla skvělá, jenže v kopcích to bylo o dost horší. Evenepoel není ryzím vrchařem a musí se stoupáním hodně věnovat, aby dokázal konkurovat nejlepším, což se zatím nepodařilo. Podle Patricka Lefevera, šéfa týmu Soudal Quick-Step, musí belgický šampión ještě pár kilo shodit. To bude v posledních týdnech před Tour dost těžké. 

Bude opravdu usilovat o co nejlepší výsledek na Tour de France v celkovém pořadí, nebo se zaměří spíše na etapy, úniky a časovky?  

Gee a další překvapení 

Největším překvapením Dauphiné byl nepochybně výkon a výsledky Dereka Geeho, který doposud nepředvedl takový potenciál pro celkové pořadí. Všestranný Kanaďan zajel skvělou časovku, vyhrál etapu po pozdním nástupu a v kopcích se držel nejlepších. Třetí místo v konečném pořadí je úžasný výsledek a před Tour je připraven. Na třítýdenním závodě bude nejspíš usilovat o etapy v únicích, ale nechme se překvapit.

1167426286.jpg

Překvapil také klasikář Oier Lazkano, který obsadil deváté místo celkově. Pokud po sezóně opravdu odejde do Red Bullu, Movistar přijde po Jorgensonovi o dalšího mimořádně talentovaného univerzála.   

Giulio Ciccone se dokázal vrátit do výborné formy a na Tour by měl být v horách hodně vidět, zejména v dlouhých únicích. Lidl-Trek může být spokojený, dařilo se taky Madsi Pedersenovi. Tao Geoghegan Hart nedokázal jet na celkový výsledek, ale to je pro Lidl nyní vedlejší. 

Tým Ineos Grenadiers také může být spokojený, protože Carlos Rodríguez vyhrál závěrečnou etapu a před Tour se dostává do formy. Měl by být jedničkou Ineosu, protože Tom Pidcock určitě nebude připraven bojovat o přední příčky v celkovém pořadí. Rodríguezovi by mohl významně pomoci Laurens De Plus, který skončil celkově pátý.