Dumoulin je vítězem Giro d'Italia z roku 2017 a o rok později skončil druhý jak na Giru, tak i na Tour de France. V loňském roce se rozhodl na krátký čas přerušit kariéru, ale před Olympijskými hrami v Japonsku se vrátil na kolo a vybojoval svou druhou stříbrnou medaili v individuální časovce. Letošní sezóna je však opět zklamáním, jak vysvětluje ve svém postu na sociálních sítích:  

"Rozhodl jsem, že rok 2022 bude mým posledním v profesionální cyklistice. Rok 2020 byl pro mě těžký a na konci sezóny jsem byl přetrénovaný a vyčerpaný. Na konci roku 2020 a na začátku roku 2021 jsem byl svým vlastním stínem a rozhodl jsem se dát si pauzu a přemýšlet o budoucnosti," píše Dumoulin.

"Po čase jsem se rozhodl pokračovat. Jedním z důvodů byly Olympijské hry v Tokiu, na které jsem myslel celých pět let a nechtěl jsem ně přijít. Druhým důvodem byla moje láska ke kolu a vášeň, kterou cítím ke zvláštnímu světu silniční cyklistiky. Od podzimu roku 2020 jsem byl občas schopný předvádět své schopnosti. Stříbro na Olympijských hrách bylo vrcholem a jsem na to hrdý."

Dumoulin dále vysvětluje důvod, které ho vedou k ukončení kariéry: "I když jsem byl občas velmi dobrý, mnohokrát, zejména letos, to byla frustrující cesta, na které se moje tělo cítilo unavené a stále se tak cítí. Jakmile se tréninkové a závodní dávky zvýší, pronásledují mě bolest, únava a zranění a nezlepšuji se. Snaha, kterou do tréninku vkládám, často nevede k výsledkům. Už nějakou dobu existuje nerovnováha mezi mým stoprocentním odhodláním a tím, co dostávám nazpět."

Dumoulin podle vlastních slov už nechce závodům obětovat čas a síly: "Jsem přesvědčen, že s velkou trpělivostí a velmi opatrným (tréninkovým) přístupem, bych se mohl na kole vrátit ke svému plnému potenciálu. Ale byla by to dlouhá cesta bez záruky úspěchu. Rozhodl jsem se, že se touto cestou nevydám, ale raději s aktivní cyklistikou skončím a vydám se novou a neznámou cestou. S týmem teď hodláme vytvořit plán, jak co nejlépe využít posledních měsíců. Snad přinesou velkou dávku radosti a úspěchů. Zvláště se těším na mistrovství světa v Austrálii, kde doufám, že ze sebe dostanu to nejlepší v časovce." 

"Ještě nevím, co chci dělat po skončení aktivní cyklistické kariéry. Ale vím, že moje láska ke kolu mě vždycky udrží ve spojení se světem cyklistiky. Jsem velmi zvědavý, co mi budoucnost přinese. Cítím se šťastný a vděčný a už teď se ohlížím za svou kariérou s velkou hrdostí. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat všem, kteří za mnou stáli na této úžasné dobrodružné cestě!"