Tip číslo 1.
Dojeď z Prahy do všech krajských měst (a odtud zpět vlakem)
Vypadá to jako děsná nuda, ale když člověk jede třeba do Varů co nejvíce zadem, tedy v mém případě Praha - Chyňava - Nižbor - Zvíkovec - Kralovice - Žlutice - Vary, tak to je slušná štreka se slušným převýšením (a hlavně je tam několik úplně odlišných typů krajiny).
Vrchařsky výživná je třeba trasa z Prahy přes Středohoří do Ústí, tedy např. Praha - Litoměřice - Miřejovice - Hlinná - Kundratice - Čeřeniště - Tašov - Malešov - Kojetice - Ústí. Tam jsou stojky jako v Alpách, přitom kousek od vlaku na Prahu.
Ještě jsem jel Praha - Budějovice zadem přes Jílové - Neveklov - Sedlčany - Petrovice - Týn n.V., ale tam to horské moc není.
A taky to jde obráceně, odjeďte vlakem a potom se vracejte na kole domů.

Tip číslo 2.
Najdi místo, kde v ČR na jednom stoupání dáš víc než 1000m převýšení
Jde to, je to od nádraží v Šumperku na Dlouhé stráně. Já si to dal v kombinaci s Červenohorským sedlem, Vidly, Karlovou studánkou a Pradědem, to už také připomíná horskou etapu.
A dlouhá trasa, tedy ne za jedno stoupání, je od polské hranice přes Jeseník. 

Tip číslo 3.
Porovnej se s místními
U notoricky "ojetých" kopců typu Lysá hora (které jel každý), zase zkoumám, na jaký převod to kdo vyjel. Třeba Lysou horu z Papežova nejlepší místní borci jezdí za 34 - 38 minut na převod 39x 21/23/25.

Tip číslo 4.
Objeď všechny příbuzné a hřbitovy na kole
Běžně všude jezdím na kole. Ne vždy je to horská etapa (většinou ne), ale je to pestré. Hezká je na tom ta úplná náhodnost situace a tudíž volby. Prateta je od pátku v lázních v Třeboni a strejdu odvezli do Pelhřimova do nemocnice? Prima, vlakem do Světlé nad Sázavou, odtud do Pelhřimova, navštívit tetu v Pacově a zakončit to u pratety v Třeboni (odtud zase vlakem domů).
Táta se nestihne dostat do Stráže nad Nežárkou na hřbitov? Nevadí, dojedu mu tam já. Nově mám kamaráda pochovaného v Jihlavě, takže už jezdím i Praha - Jihlava zapálit mu svíčku.

Tip číslo 5.
Najdi místa s nejstrašnější pověstí a projezdi to tam
Často se jezdím koukat na rafinerii v Litvínově, elektrárnu Prunéřov, lomy u Mostu, prostě jakýkoli strašný industriál. Navíc rád jezdím takové ty "vyloučené" lokality typu Aš, Cheb, Vejprty, Jáchymov, Tachov, Sokolov, Bruntál... Komunisti do Sudet nastěhovali těžký průmysl a Romy, čímž vytvořili neuvěřitelný kolorit, který není pro každého, ale většinou je zasazen v cyklisticky moc příhodném podhorském nebo horském prostředí.
Bonus: dej se tam do řeči s místními, budeš za borce, protože se jim nestává úplně často, že by tam (v jejich očích "bohatý" Pražák dorazil vlakem a na silničce pročesával jejich pohraničí a ještě se mu tam líbilo).
Vše je to většinou jednodenní výlet, ale samozřejmě to jde kombinovat.
Myslím, že to moc nepomohlo, ale já se tady aspoň trochu vypsal a naladil na sezonu.
Srdečně zdraví
Tomáš Kocanda