Jako je GP la Marseillaise otvírákem sezóny pro Francii, Omloop Het Nieuwsblad pro Belgii, Trofeo Laigueglia pro Itálii a Velká Bíteš pro Česko, je Ster Van Zwolle (1.2) otvírákem pro Nizozemsko.

Jezdí se od roku 1961. Start i cíl je ve 130tisícovém městě na SV Nizozemska.

V seznamu vítězů najdeme takové borce, jako je Dylan Van Baarle a Fabio Jakobsen. Poslední uskutečněný ročník z roku 2021 se stal kořistí sprintera VolkerWessels Coena Vermeltfoorta, který tu byl předešlé roky ještě třetí a druhý.

V první desítce ročníku 2021 dokončilo pět jezdců, kteří následně přestoupili do světa World Teams: Van Dijke a Michel Hessmann (Jumbo-Visma), Elmar Reinders (Jayco), Kim Heiduk (Ineos) a Dries de Pooter (Intermarché). Ročník 2020 vyhrál David Dekker (aktuálně Arkéa Samsic) před Olavem Kooijem (Jumbo-Visma).

Jde o rovinatý závod, dlouhý 180 km, v němž může sehrát významnou roli vítr. Proto sice většinou končí hromadnou koncovkou, ale není to železné pravidlo.

Letos se na start postavilo 26 převážně domácích týmů. S jedinou výjimkou všechny kontinentální, včetně záloh DSM a Jumbo-Visma, a spousta klubových. Ze zahraničních např. německý Lotto-Kern Haus, dánský Leopard či estonský Tartu.

Premiéru v závodě UCI si tu odbyl TDT-Unibet a společně s mládežníky z Jumbo-Visma patřil k velkým favoritům. Právě oni měli být největšími soupeři obhájci prvenství Vermeltfoortovi. A jedničkou mezi nimi měl být Tomáš Kopecký, který do nově vzniklého TDT-Unibet letos přestoupil.

Do této role se Tomáš pasoval svými loňskými výsledky, kdy skončil v průběhu sezóny mj. 7. na Olympia´s Tour (2.2), 2. na britském Rutland-Melton (1.2) a PWZ Zuidenvelt (1.2), 5. v etapě a 8. celkově na ZLM Tour (2.Pro), 5. v prologu na Tour de l´Avenir (2.Ncup) a 3. na Paris-Tours Espoirs (1.2U).

Předpoklady se naplnily. Za vítězným Vermeltfoortem dojel Martin Budding z TDT a třetí Loe Van Belle z Jumbo-Visma Development. Čas vítěze obdrželo 14 lidí, na 14. místě byl klasifikován Tomáš Kopecký (na snímku výše uprostřed v rozedraném dresu, na titulním snímku zcela vlevo).

V 62. ročníku Ster van Zwolle velkou roli hrál vítr, který v úvodních hodinách rozbil peloton na čtyři části, ale vše se zase sjelo. V závěru zůstalo vpředu kolem dvaceti cyklistů.

Týmy VolkerWessels, Jumbo-Vima, Metec-Solarwatt a Tour de Tietema-Unibet měly převahu a snažily se toho v posledních patnácti kilometrech využít. Odjet vedoucí skupině se v okolí Zwolle snažil mimo jiné i Tomáš Kopecký.

V posledních deseti kilometrech neustále útočily malé skupiny, ale žádná nemohla pořádně odjet. Snažily se zejména Jumbo-Visma a Tour de Tietema-Unibet, ale VolkerWessels čelil všem útokům a svou snahu proměnil ve sprint. Tento tým držel vše pohromadě a připravil vítězství pro Coena Vermeltfoorta, který to pak šikovně a s velkou převahou dokončil.

Adam Seeman (Development Team DSM) závod dokončil na 34. místě s odstupem 43 vteřin na vítěze.