Odcestovali jste na tréninkový kemp do Španělska. Elkov Kasper soustředění zrušil. Jak se vám podařilo kemp zorganizovat? 

Kemp jsme plánovali dlouho dopředu a v záloze jsme měli několik variant. Čekali jsme do poslední chvíle, která varianta bude pro kluky nejpříznivější. Ať už z pohledu bezpečnosti či tréninkových podmínek. Nakonec nám nejlépe vyšla lokalita, kterou velmi dobře známe a každoročně zde absolvujeme zimní tréninkové kempy.  

Jak se současná situace ohledně koronaviru podepisuje na vašich cyklistických týmových aktivitách? 

Co se týče tréninku samotného, tak situace a opatření ohledně koronaviru tým nikterak neovlivňuje. Pouze na hotelu jsou povinné roušky a dbáme na zvýšenou hygienu v podobě dezinfekcí. V každém případě se celý tým snažíme ke všemu přistupovat pozitivně a nepřipouštět si tolik aktuální situaci. 

Odjeli jste kompletní, nebo někdo musel zůstat doma? 

Tým pro sezónu 2021 odjel kompletní.  

Jak se daří začlenit nové tváře do týmu? Loni si všichni atmosféru v týmu pochvalovali. 

Nechtěli bychom chválit dne před večerem, ale můžeme říci, že nové tváře zapadly do výborně fungující party kluků rychleji, než jsme očekávali. Za to jsme velice rádi, protože fungující parta závodníků je základem úspěchu týmu jako celku. Popravdě toto je pro nás coby vedení, ale i pro celý tým, jedna z prioritních věcí, na které si zakládáme. 

Jste spokojeni s ubytováním, hotelovými službami? 

Jelikož je zde většina hotelů zavřených, museli jsme zvolit hotel, který neznáme, ale vše bylo připraveno přesně dle našich potřeb, které dopředu intenzivně domlouvala naše týmová koordinátorka Petra Hůlková. Detaily jsme po příletu doladili na místě a s ohledem na aktuální situaci jsme velice spokojeni.  

Jaký máte standardní denní program? 

Každý den začínáme ještě před snídaní ranním cvičením na stabilizaci vnitřního svalstva. V 10 hodin vyjíždíme na trénink, který se dle plánu pohybuje mezi čtyřmi až šesti hodinami. Po tréninku pak následují masáže, strečink a individuálně mohou závodníci využít vnitřní bazén a vířivku.   

Je kemp zaměřen výhradně na najíždění objemů bez intenzit? 

Z drtivé části je kemp zaměřen na najíždění objemu, silovou vytrvalost, ale v určitých typech tréninku jsou zařazeny i intenzivnější úseky, a to dle potřeb každého závodníka.  

Mají všichni stejný tréninkový plán, nebo se odlišují s ohledem na jejich specializaci? 

Celá skupina vyrazí pohromadě, ale hlavně mladší závodníci mají plán upraven dle svého věku a aktuální výkonnosti. Sprintéři pak absolvují specifický druh sprinterského tréninku.  

Kolik kilometrů se vám podařilo najet v průběhu prvních dvou tréninkových bloků? 

Nejzkušenější závodníci mají před posledním blokem najeto kolem 900 kilometrů. U všech závodníků jsme dělali laktátové testy a ty nám ukázaly, že se příprava ubírá správným směrem. 

Potkáváte se na tréninku nebo i ve městě či hotelu s jinými profi týmy? 

Jelikož je tato lokalita vyhledávaná většinou profesionálních týmu, potkáváme se každý den s několika týmy nebo menšími skupinkami profesionálů. Příkladem může být Deceuninck -Quick Step, kde jsme ve spojení se Zdeňkem Štybarem a Pepou Černým, který s námi absolvoval jeden trénink. Dále jsou zde závodnici Jumbo - Visma, Bahrain - Victorious, Astana - Premier Tech a další. V následujících dnech, pokud to situace dovolí, máme v plánu setkat se na hotelu jak se Zdeňkem Štybarem, tak Pepou Černým. 

Jak se osvědčuje inovovaný materiál, s nímž vstupujete do nové sezóny? 

S materiálem jsou všichni závodníci spokojeni. Nováčci si rychle zvykli a během prvních dnů se ladily pouze detaily. Nový materiál již dorazil do České republiky a přemístit bychom ho měli na únorový kemp, který máme absolvovat opět ve Španělsku.  

Návrat z relativního tepla do jiných, horších klimatických podmínek doma v Čechách bývá rizikový z pohledu zdravotních dopadů. Jak máte tuhle záležitost ošetřenu? 

Všichni naši závodníci dostávají pravidelně doplňky stravy podporující imunitu. Všichni jsou vybaveni týmovými rouškami a snažíme se samozřejmě minimalizovat možnost jakékoliv potencionální nákazy. Výhodou je minimální kontakt s lidmi, jelikož i návštěvnost hotelů není ani zdaleka v plné obsazenosti a dost často to vypadá, že máme hotel skoro sami pro sebe. Ale rozhodně není Španělsko zahaleno do deprese a nejistoty, jako je to u nás v České republice. Řekli bychom, že ve městech panuje dobrá atmosféra a po pravdě to tu chvílemi ani nevypadá, že se ve světě něco zásadního děje.  

V únoru byste se měli do Španělska vrátit. Jaký program plánujete v mezidobí mezi těmito dvěma soustředěními? 

Většina kluků se do Španělska vrací již v polovině ledna a plynule se připojí na oficiální týmový kemp v únoru. Zbylí závodníci budou absolvovat zimní přípravu dle podmínek u nás doma. Hlavně se jedná o závodníky, kteří potřebují plnit školní povinnosti. Ti se budou připravovat především na horském kole, určité období stráví i na běžkách, jelikož tým jim díky partnerům zajištuje i možnost využívat apartmány v Krkonoších, které můžou jako tým používat jak v zimním, tak i letním období.  

Kterými závody byste měli zahájit sezónu? 

Původně jsme měli začínat závody Rhodos Event, ale ty byly přesunuty na duben, tudíž budeme začínat jako loni, to znamená tradičními závody v Chorvatsku. Poté následují závody ve Slovinsku a na ně již plynule navazující závod České poháru ve Velké Bíteši. 

Chystáte lednové tradiční představení týmu? 

Tiskovou konferenci máme jistě v plánu jako každý rok, vše však bude upraveno dle aktuální situace v České republice, která se bohužel každým dnem mění a nejspíš i bude. Ale jak je našim zvykem, v rámci možností se budeme snažit tuto prezentaci udělat na patřičné úrovni v plánovanou dobu. 

Můžete prozradit nějaké další jméno nováčka v týmu, abychom uspokojili zvědavost nás, fanoušků cyklistiky? 

Dodatečně jsme uzavřeli smlouvu s velmi talentovaným závodníkem ze Slovenska Matúšem Štočkem. Má skvělé výkonnostní testy, je velmi všestranný, a tudíž použitelný do vícero závodních variant. Je mu 21 let a poslední dva roky jezdil za italský kontinentální tým Beltrami. Výsledkově se nijak neprosadil, ale příčinou byla spíše skutečnost, že ho tým využíval především jako domestika, jehož úkolem bylo „zničit se“ v průběhu závodu a pak třeba i zabalit. S jeho talentem zdá se nepracoval tým úplně ideálně. My bychom to rádi změnili. Hodně si od něho slibujeme. Vždyť má pověst největšího slovenského talentu od dob Petera Sagana! 

Děkuji za rozhovor a přeju hodně kvalitních kilometrů!