Letošní ročník Czech Tour UCI 2.1 vyvrcholil v neděli tradiční královskou etapu vedoucí přes nejtěžší jesenická stoupání Dlouhé Stráně, Červenohorské sedlo, Lyru nebo Vidly. Na závěr celé etapy byly připraveny tradiční okruhy přes Šternberk s legendárním stoupáním Ecce Homo. 

Krátce po startu 179 km dlouhé etapy se do úniku dostala nejprve čtveřice jezdců, kteří si vytvořili náskok blížící se pěti minutám. Ve stoupání na Dlouhé Stráně však za nimi vyrazilo sedm dalších cyklistů především z World Tour týmů, kteří skupinu ještě před vrcholem dostihli. 

Cyklisté Elkov Kasper byli v dnešní etapě mimořádně aktivní.

Na čele následně zůstala trojice ve složení Jimmy Janssens z Alpecin - Fenix, Felix Gall ze  Sunweb a Riccardo Zoidl z Felbermayr - Simplon Wels. Za nimi se pak postupně vytvořila skupina zhruba šedesáti jezdců včetně týmu Elkov Kasper. 

Ve stoupání na Vidly ztrácel 85 kilometrů před cílem peloton 2:30 min. a na Lyře už to bylo 2:50. Na čelo hlavní skupiny tedy najel Michal Schlegel a snažil se zvýšit tempo pelotonu. Po dvaceti kilometrech stíhací jízdy snížil náskok uprchlíků na 1:50 min. Elkov Kasper dál tvrdě pracoval a s blížícím se nájezdem do čtyř závěrečných okruhů byl únik už pomalu u konce. 

Michal Schlegel dnes odvedl pořádný kus práce.

Poté, co byl únik zlikvidován, tak v prvním stoupání na kostkách ve Šternberku zaútočila dvojice z Mitchelton-Scott a Sunwebu. Ta však vyprovokovala aktivitu za nimi a na čele se postupně vytvořila početná skupina. I další dva okruhy se jelo tempo především s aktivitou závodníků týmů Bahrain-McLaren a ve vedoucí 25 členné skupině se pohyboval i Adam Ťoupalík. 

Adam Ťoupalík v dnešní etapě 3. a celkově 4. místo. V dresu nejlepšího českého závodníka.

"V nájezdu do posledního stoupání se odpojila dvojice Howson a Hoelgaard, která rychle získala deset vteřin, a nikdo z naší skupiny asi patnácti lidí na ni nebyl schopný reagovat. Já jsem se snažil držet co nejvíce vepředu a do poslední pětistovky jsem najížděl na čtvrtém místě. Nakonec se mi povedlo skočit ještě Nizozemce Eenkhoorna z Jumbo Visma. Podium je super, na víc by to dnes nedalo. Celý tým odvedl super práci, když jsme dvacet kilometrů jako jediný tým sjížděli únik. Celkově jsem spokojený a myslím, že se nám Czech Tour opět vydařil," popsal závěr etapy Adam Ťoupalík. 

Michael Kukrle v dlážděném úseku stoupání Ecce Homo ve Šternberku, kde loni rozhodl o svém třetím místu. Letos skončil jako 4. nejlepší Čech na 12. místě (9. byl Petr Vakoč).

Adam (na titulním snímku v cíli dnešní etapy) se tak stal díky svému třetímu místu v etapě nejlepším Čechem dne i celého závodu. Jakub Otruba navíc po roce obhájil dres pro nejlepšího závodníka do 23 let a celkově bere šesté místo. Elkov Kasper v konkurenci World Tour týmů získal vítězství v soutěži týmů!

Jakub Otruba celkově 6. místo a vítězství v soutěži do 23 let.

“Czech Tour byla letos skvěle obsazena. Jsem rád, že se nám opět povedlo v konkurenci World Tour týmů, navíc na domácí půdě, uspět. Vyhráli jsme dvě soutěže a Adam Ťoupalík po loňském úspěchu Michaela Kukrleho opět ukázal naši sílu v rozhodujících chvílích závodu. Musím poděkovat celému týmu za skvělou součinnost a doufám, že si tuto výkonnost udržíme i v dalších závodech této neobvyklé sezóny,” doplnil hodnocení závodu pohledem vedení týmu Vladimír Vávra. 

Elkov Kasper ovládl soutěž týmů!

Příští týden se Elkov Kasper představí v závodě druhé kategorie Tour Bitwa Warszawska.