Grand Départ Tour de France 2019 byl dnes představen v Bruselu, kde se bude odehrávat. Pořadatelé Tour zase našli společnou řeč s Eddym Merckxem, který se na A.S.O. zlobil kvůli neshodám při pořádání závodů na Arabském poloostrově. Merckx se nechtěl slavnostního startu Tour zúčastnit, ale bez něj by Grand Départ v Bruselu neměl smysl.

Eddy Merckx v roce 1969 vyhrál svou první Tour zdrcujícím způsobem, kromě suverénního celkového triumfu, byl nejlepším vrchařem a vítězem bodovací soutěže. Jednalo se o patrně nejlepší sportovní výkon v dějinách cyklistiky.

V Bruselu se pojedou první dvě etapy. Nezvykle se začne etapou s hromadným startem a časovka bude druhá v pořadí. Ačkoliv první etapa nebude úplně rovinatá, pojede se v úvodu i přes slavné hellingeny Muur van Geraardsbergen a Bosberg, nejspíš skončí hromadným dojezdem. Malá stoupání na trase budou, ale jestli to bude na roztrhání pelotonu stačit uvidíme až v akci.

Závod se bude do Bruselu vracet přes Woluwé Saint-Pierre, kde podle A.S.O. Merckx vyrostl a získal zde svůj první žlutý trikot. Etapa měří 192 kilometry.

Druhý den je na programu časovka družstev na 28 kilometrů v Bruselu, startující u Palais Royal, s cílem u Atomia. Ačkoliv se jedná o městskou časovku, podle mapy pořadatelů by neměla být příliš technická, ani zvlněná. Je však docela dlouhá, v porovnání s posledními ročníky Tour. Rozhodně významně ovlivní celkové pořadí závodu.

Tour de France bude slavit sto let od prvního uvedení největšího cyklistického symbolu - žlutého trikotu. Dresu, podle kterého s inspirovaly trikoty pro vedoucí závodníky na většině závodů celého světa. "Žluťák" se poprvé uděloval na Tour de France 1919 a to až na startu jedenácté etapy v Grenoblu, kde ho z rukou Henriho Desgrange převzal Eugène Christophe. Tomu se to však vůbec nelíbilo a soupeři ho přezdívali kanárek. Christophe nakonec o dres přišel po útoku Belgičana Firmina Lambota, který je tak prvním vítězem žlutého trikotu.

Foto A.S.O.