Závod sestává z pěti rozmanitých etap. Začíná se 4 km rovinatým prologem v Sausheimu, předměstí Mulhouse. Druhá čtvrteční etapa z Colmaru do Altkirchu měří 163 km, v první třetině je rovinatá, následuje hodně zvlněný terén s dvěma vrchařskými trojkami a i poslední kilometr je ve středně náročném stoupání. Celkem 1456 výškových metrů. Třetí etapa startující ve Vesoul je dlouhá 143 km. Po prvních profilově nenáročných 50 km přijde hodně zvlněný terén se čtyřmi středně náročnými vrchařskými prémiemi a s cílovým vyvrcholením na vrchařské jedničce La Planche des Belles Filles (6,5 km, 8 %). Dohromady 2424 metrů. Čtvrtá etapa startuje v Ribeauvillé, je dlouhá 161 km a cyklisté při ní nastoupají 4235 výškových metrů! Jde tedy o profilově mimořádně náročnou etapu přes sedm stoupání končící dlouhým výjezdem k jezeru Lac Blanc (9,7 km, 6,3 %). Závěr obstará pátá 154 km dlouhá etapa z Mulhouse do Berrwilleru určená především sprinterům: 682 výškových metrů.

Jan Bárta získal v roce 2019 dres pro nejaktivnějšího (nejbojovnějšího) jezdce

Ve startovní listině najdeme tři Pro Teams: italské Androni, španělský Kern Pharma a norský Uno-X. Startuje zde hodně rozvojových týmů v sestavách s mnoha mladíky do 23 let: Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Groupama-FDJ, DSM, Alpecin-Fenix, nizozemský SEG Racing Academy a Swiss Academy, lucemburský Leopard, národní týmy třiadvacítkářů Německa, Británie a Kanady. Ze zkušených kontinentálních vedle Elkov Kasper také polské HRE Mazowsze, rakouský Vorarlberg a domácí Saint Michel-Auber 93. Dále britský Trinity, australský BridgeLane a konečně šest francouzských klubových celků.

S číslem 43 nastupuje k závodu Lubomír Petruš, 71-76 mají v týmu Elkov Kasper Jakub Ťoupalík, Jan Bárta, Dominik Neuman, Jakub Otruba, Adam Ťoupalík a Matěj Zahálka a 113 Pavel Bittner.

Soutěží se v sedmi kategoriích o sedm dresů: jednotlivci, vrchařský, bodovací, aktivita, sprinterský, do 23 let a nejlepší domácí cyklista.

Sestava Elkov Kasper na Tour Alsace v roce 2019 (zleva): Bárta, Hník, Sisr, Otruba, Kukrle a Schlegel

V 17leté historii závodu Kolem Alsaska (francouzský region ležící na východě země při hranicích s Německem a Švýcarskem, proslulý produkcí vína a piva) zanechali Češi výraznou stopu. V posledním ročníku 2019 skončil Michal Schlegel (Elkov Kasper) na 2. místě za Thomasem Pidcockem (aktuálně Ineos) - viz titulní snímek, v roce 2014 závod vyhrál Karel Hník před Jackem Haigem (Bahrain) a Janem Hirtem (oba Češi tehdy v týmu Etixx) a v roce 2009 etapák dokončil na 2. místě Lubomír Petruš (BKCP).

Přestože jde o závod nejnižší kategorie UCI, mezi cyklisty, kteří tu skončili na podiu, najdeme hodně známá jména: Bouchard (AG2R), Hirschi a McNulty (oba UAE), Hamilton (BikeExchange), Schachmann a Kelderman (oba Bora), Pinot (Groupama-FDJ) atd.

Michal Schlegel vyhrál 4. etapu končící u Lac Blanc, čímž si zajistil konečné 2. místo