Fernando Gaviria v letošním roce nemá moc štěstí. Kvůli nemoci nemohl jet Paříž - Roubaix, bolavé koleno ho zastavilo na Giro d´Italia stejný problém mu nejspíš zabrání ve startu na Tour de France. Pro Gaviriu je to velký zásah do letošní sezóny. Tour je největším cílem pro každého sprintera. 

Na Tour de France se letos neukáže Marcel Kittel, který si dal pauzu od závodění. Bez formy je Mark Cavendish, druhý nejčastější vítěz etap na Tour v celé historii. Třicetinásobný etapový vítěz objel Kolem Slovinska, ale do spurtů nezasáhl. Je vyloženě slabý a ze sportovního hlediska by neměl na Tour startovat, ale rozhodne vedení týmu Dimension Data. 

Gaviria patřil k favoritům hromadných dojezdů, vždyť loni vyhrál dvě etapy a oblékl žlutý trikot. Jenže po přestupu do UAE Emirates se spíše trápí, především kvůli zdraví. Během závodů na dráze v kolumbijském Cali upadl a poranil si koleno. "Před Girem se Fernando zúčastnil dvou dráhových závodů v Kolumbii, kde se chtěl kvalifikovat na Olympijské hry. A dvakrá spadl na koleno. Kvůli dešti chladnému počasí na Giru, se koleno začlo zhoršovat," vysvětlil Matxin Fernandez, manažer týmu UAE Emirates. Tento problém ho zastavil na italském Giru, kde sice získal jedno etapové vítězství, ale až po diskvalifikaci Elii Vivianiho, z čehož Gaviria neměl žádnou radost.

Gaviria měl startovat na Kolem Slovinska, ale bolest neustoupila a proto je ve vážném ohrožení i start na Tour. UAE Emirates má v záloze Alexandra Kristoffa, který měl rozjíždět spurty Gaviriovi. Kristoff a Gaviria si na sebe zvykli bez problémů, Nor byl lídrem na klasikách a Gaviria v rovinatých etapách. 

Uvolněné místo by po Gaviriovi mohl převzít Fabio Aru. Italský vrchař objel Kolem Švýcarska v nečekaně dobré kondici, ačkoliv se stále zotavuje po operaci tepny v noze. Aru měl v plánu španělskou Vueltu, ale možná dostane šanci už na Tour. I o něm se rozhodne během pondělí. 

Foto Sirotti