Julian Alaphilippe se po nehodě na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych dávala dlouho do pořádku a k závodům se vrátil až v neděli, na francouzském mistrovství. Je jasné, že není v dostatečně kvalitní formě, aby mohl usilovat o dobré výsledky v etapách Tour de France. Ve zbytku sezóny se nejspíš zaměří na španělskou Vueltu a obhajobu světového titulu.

"Nechat Juliana doma bylo velmi těžké rozhodnutí, ale pro jezdce, jako je on, je vždy důležité být na vrcholu sil a být schopen konkurovat nejlepším. Proto jsme se rozhodli dát mu více času na zotavení a zlepšení kondice, aby byl v druhé části sezony stoprocentní," vysvětlil sportovní ředitel Tom Steels. Jsem zklamaný, ale zároveň to naprosto chápu, protože ani já nechci být na startu, když nejsem na své nejlepší úrovni," dodal úřadující mistr světa.

Mnohem kontroverznější je situace okolo Marka Cavendishe. Vítěz 34 etap na Grand Boucle nedostane příležitost vytvořit nový rekord. Přednost má Fabio Jakobsen, který je mnohem mladší a především v Quick-Stepu zůstane i v dalších letech, zatímco Cavendish uvolní místo Timu Merlierovi. 

Že bude na Tour chybět se ví už od začátku letošní sezóny. Není to přání samotného Cavendishe, takto rozhodlo vedení týmu a proto startoval na Giro d'Italia. Tam vyhrál jednu etapu, což má svou nepochybně velkou hodnotu, ale čekalo se trochu víc. Cavendish stále doufal v nominaci na Tour a pilně trénoval a na britské mistrovství předvedl skvělý výkon, celý den byl aktivní a v úniku a nakonec zvítězil ve spurtu tříčlenné skupiny. "Jsem na tom lépe než loni a kdybych na Tour jel, určitě bych něco vyhrál. Ale kluci určitě vyhrajou i tak," řekl v cíli britského mistráku." Jeho forma je bezesporu vynikající, ale ani to tým Quick-Step neobměkčilo. Pro dva sprintery není v sestavě místo.

Quick-Step Alpha Vinyl oznámil, že kromě Jakobsena se Tour podívají také Kasper Asgreen, Tim Declercq, Yves Lampaert, Mikkel Honoré, Michael Mørkøv, Mattia Cattaneo a Andrea Bagioli. Nominaci dvou Italů cyklistickou veřejnost překvapila, ovšem největším překvapením ve skutečnosti je účast Asgreena, který tvrdě spadl na Okolo Švýcarska, vynechal domácí šampionát a celkově neměl nejlepší přípravu. Ale letošní Tour začíná v Dánsku a proto je logické, že jeden z nejlepších dánských cyklistů nesmí chybět. 

A snad úplně největším překvapením je absence Floriana Sénéchala. Nový francouzský mistr patří do sprinterského vlaku Fabia Jakobsena, mohl startovat ve francouzské trikolóře, mohl se také pokoušet o vlastní úspěch v těžších etapách a byl by platný i v etapě na kostkách. Sénéchal a Cavendish jsou náhradníky, pokud se do pátku někomu z nominovaných něco stane. Což je v době covidové zcela reálné. (Aktualizace: Sénéchal v sestavě nahradí Declercqa, který ma pozitivní test na covid). 

Do týmu se vejde jen osm jezdců a Quick-Step chce mít pokryto co nejvíce etap. Všichni nominovaní se dokážou zapojit do sprinterského vlaku. Declercq bude pracovat dlouhé kilometry na čele pelotonu, to zvládne i Asgreen a Cattaneo, Bagioli, Lampaert a nakonec Mørkøv dodají Jakobsenovi potřebnou podporu. Účast Mørkøva je stěžejní pro úspěch v hromadných dojezdech. Nikdo neumí spurty rozjíždět tak dobře jako on.

"Máme jezdce, kteří dokážou pomoci Fabiovi, závodníky, kteří to umí v kopcích, ale také v únicích. Kasper, Yves a Michael vytvoří vlak pro Fabia. Tim mu bude pomáhat nejen na rovině, ale také v horách, kde se postará o to, aby Fabio dojel v časovém limitu. Mattia je všestranný, má hodně zkušeností a může se dostat do některých úniků, kde mu pomůžou Andrea a Mikkel. Mikkel se od svého příchodu do týmu hodně zlepšil a zaslouží si místo v týmu, zatímco Andrea umí vyhrávat a ukázal, že dokáže soupeřit s nejlepšími," dodává Steels.