V Baskicku má silniční cyklistika velkou tradici a místní fanoušci patří k těm nejlepším. Etapový závod Okolo Baskicka je nejen mimořádně těžký a prestižní, ale stoupání a dojezdy etapy jsou obsypané diváky. Těžko si představit lepší Grand Départ Tour de France. A není to první start Tour v Baskicku. V roce 1992 se začínalo v San Sebastianu. Ve městě, kde se už přes 40 let jezdí slavná Clasica San Sebastian se jely první tři dny závodu. Prolog vyhrál Miguel Indurain a oblékl se do žlutého dresu na cestě za druhým celkovým vítězstvím na Tour. V San Sebastianu byl start i cíl druhé etapy (vyhrál Dominique Arnould) a start třetí, která zamířila do francouzského Pau. 

Podobný scénář bude mít také grand départ 2023. První dvě etapy se pojedou v Baskicku a třetí zde začne a peloton odjede do Francie. "Tohle je cyklistická země, se skvělými závodníky, ať už v minulosti, ale i současnosti. Bude to nová příležitost setkat se nejlepšími fanoušky cyklistiky na světě," říká k tomu Christian Prudhomme, ředitel Tour de France. Tentokrát se ale nebude závodit jen v San Sebastianu, ale i v jiných městech. První začne a skončí v Bilbau a nebude pro sprintery. Krajina v okolí Bilbaa je tak kopcovitá, že se očekává vítězství klasikáře. Rozhodně bude dost selektivní. 

1. etapa:


2. etapa: 

Druhá etapa startuje ve Vitorii a končí v San Sebastianu. Etapa bude podobná Clasice San Sebastian, cyklisté překonají také slavné stoupání Jaizkibel a sjedou do přístavního města stejně jako na letní jednorázovce. Etapa měří 210 kilometrů a bude pravděpodobně důležitá i pro celkové pořadí. První dva dny Tour 2023 si sprinteři rozhjodně moc neužijí a na žlutý trikot mohou zapomenout. 

Třetí etapa začne ve městě Amorebieta a peloton poprvé zamíří do Francie. Ještě nejsou známy detaily dojezdu etapy. 

Grand Départ Baskicko 2023: 

1. července: Bilbao - Bilbao, 185 km

2. července: Vitoria-Gasteiz - San Sebastian, 210 km

3. července: Amorebieta-Etxano - ?