Nedávno dokonce Roglič v žertu poznamenal, že v příští sezóně pojede ty závody, na kterých nebude startovat Pogačar. Byl to sice vtip, ale nakonec to tak možná dopadne. Pětatřicetiletý cyklista sice patří k nejúspěšnějším cyklistům současnosti, ale letos se ani jednou nedostal na úroveň svého mladšího krajana. 

SI202409060902.jpg

Během svého prvního roku v Red Bullu dokázal vyhrát Vuelty a Critérium du Dauphiné a potvrdil, že je na něj spoleh ve sbírání velkých triumfů, což však neznamená, že by se měl v příštím roce pouštět do soubojů s Pogačarem. Roglič letos pozvedl úroveň celého týmu Red Bull a získal pro německý tým teprve druhé celkové vítězství na Grand Tour. Je ovšem jasné, že Red Bullu tohle nestačí, cílem je Tour a tu musel po pádu a zranění opět opustit. „V životě nejsou jen úspěchy a vrcholné okamžiky, ale také pády,“ vysvětluje v rozhovoru pro italskou televizi RAI. „Člověk to musí zkoušet znovu a znovu, ale myslím, že především musím mít na paměti, že se věci vrátí na své místo. Tak je snazší pokračovat dál.“

Roglič se po Vueltě ještě snažil závodit na podzimních klasikách a světovém šampionátu, ale už nebyl konkurenceschopný a před monumentem Kolo Lombardie sezónu ukončil. „Na konci sezóny jsem se dostal do určitého bodu, kdy už jsem prostě neměl sílu jet dál. Došel mi plyn pro letošní sezónu, na kterou jsem hrdý, co všechno jsme s týmem dokázali.“ 

Sezóna teprve skončila, takže ještě nemá jasno o tom, jak pojme tu příští. Ani co bude jeho hlavním cílem. „Tour v kalendáři určitě bude, ale nedokážu říct, jestli to bude hlavní cíl. Možná bude lepší, když si jako sezónní cíl vyberu jiné závody a Tour se prostě stane... Závodů je dost, své výzvy si najdu,“ pokračuje vítěz pěti Grand Tours. 

SI202409060827.jpg

Hodně bude záležet na trasách všech třech Grand Tours, zatím nebyla oficiálně představena ani jedna. A důležitá bude taky účast. Spekuluje se o tom, že na Giro d'Italia by se měli vrátit Pogačar a Remco Evenepoel, jiná zákulisní zprávy mluví o tom, že pořadatelé vyjednávají s Jonasem Vingegaardem. Nikdo však zatím nechce říct nic konkrétního.

V případě Rogliče se dokonce spekuluje o tom, že příští sezóna by mohla být jeho poslední. „O důchodu nepřemýšlím, není to něco, co by mě trápilo. Nepřemýšlím o tom, jsem tady a budu závodit, dokud k tomu budu mít motivaci, dokud mě závodění bude bavit. Nechci si promítat myšlenky příliš daleko dopředu, žiji tento okamžik den po dni,“ utnul dohady sám Roglič.