Kolumbijských cyklistů letos odstartovalo deset, polovinu, tedy pět, mělo na startu Slovinsko. Ale zástupci těchto dvou zemí nyní představují 60 % první desítky. První dva jsou Slovinci a na třetím až šestém místě celkové klasifikace jedou Kolumbijci. Je to užasná převaha, ale každý je z jiného týmu. Jedou proti sobě, nebo si pomáhají?

V případě Rogliče a Pogačara se dalo vysledovat, že je zde určitý vzájemný respekt a především Roglič zatím neútočí na mladého Pogačara. Nestahoval jej, když Pogačar útočil a chtěl získat ztracený čas z větrné etapy. A v páteční etapě bylo hodně okaté, že se Roglič nesnažil mladšího kolegu setřást. Jel naplno, ale krajanovi nenastoupil, nesnažil se ho zbavit.

Podobný respekt k sobě měli i na loňské Vueltě. Roglič jel o celkové vítězství a Pogačar útočil. Když se naskytla příležitost, pomohli si a nakonec se jim ro vyplatilo oběma. Roglič vyhrál a Pogačar skončil třetí. 

I o Kolumbijcích platí už několik let, že se do určité míry respektují a zbytečně si nedělají problémy, i když jsou z rozdílných týmů. Především Rigoberto Uran je takovým stmelujícím prvkem jihoamerických cyklistů. Například na Kolem Lombardie v roce 2016 si Uran a vítězný Esteban Chaves vyhověli a porazili Itala Diega Rosu. 

Ale co když půjde o všechno?

Malá spolupráce zatím vyhovuje oběma Slovincům. Primož Roglič si v klidu kontroluje vedoucí pozici a Pogačar se propracoval na druhou příčku. A najednou jsou největšími soupeři. Pouze Pogačar se zdá být schopný porazit Rogliče. Egan Bernal na to letos nemá. Takže co se bude dít teď? 

Roglič zůstává klidný, protože má náskok, ale ještě přijdou dojezdy v kopcích a především závěrečná časovka. A etapy jsou podobné slovinským mistrákům. Časovka i silniční závod měli vrchařský závěr. Silnici vyhrál Roglič o deset vteřin před Pogačarem, časovku vyhrál Pogačar o devět vteřin před Rogličem.

Očekáváme, že Tadej Pogačar bude útočit, ale úspěšnější v horách nakonec bude Roglič, protože zatím je jednoduše o něco silnější. Je skvěle připraven a navýšit náskok před časovkou se mu bude hodit. A časovku také pravděpodobně vyhraje.

Pogačar zatím září, ale na loňské Vueltě měl i slabší dny a ty mohou přijít i na Tour. Vítězství při debutu by sice bylo fantastické, ale druhé místo a bílý dres mu budou stačit. I to je mimořádný výsledek.

Jak se k současné situaci postaví Kolumbijci? Pro Bernala je cokoliv kromě vítězství zklamáním, ale letos prostě nestačí. Pro Naira Quintanu, Rigoberto Urana a Miguela Angela Lopeze by třetí místo v Paříži bylo splněným úkolem. Roglič se jich obávat nemusí. Pomáhat si nebudou. Národní zájmy nebudou mít přednost.