A televizní premiéru filmového dokumentu s názvem „Tour de France ve tmě“ můžete zhlédnout na ČT2 již 19. června ve 22:05, nebo v repríze 20. června v 10:55. Dokument bude i před prvním přenosem letošní Tour de France 29. června ve 12:55 na ČT sport.

„Medaile jsou pro mě ale až na druhém místě – v první řadě inspiruji k tomu, že i bez zraku jdou dělat zázraky, a také materiálně pomáhám těm, kteří to potřebují jako kdysi já, když jsem ve 20 letech náhle přišel o zrak. S Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška se nám v rámci Tour de France podařilo uspořádat charitativní sbírku pro nevidomé děti. A bez pomoci spousty lidí kolem nás by se nám to tehdy nemohlo nikdy podařit!“ vypráví Ondřej. 

Ondřej Zmeškal je profesionální nevidomý sportovec, spisovatel a inspirativní řečník. Českou republiku úspěšně reprezentuje v triatlonu a jeho dílčích disciplínách. V loňském roce navíc přidal nový sport, a to klasické lyžování. Absolvoval maraton po schodech Velké čínské zdi, přeběhl celou Českou republiku v 10 dnech, aby pomohl nevidomým dětem a sbírá jeden sportovní úspěch za druhým. V loňském roce si Ondřej na své konto připsal hned dva tituly mistra světa v triatlonu (celkem je držitelem tří titulů mistra světa). 

V červenci to budou tři roky od absolvování věhlasného cyklistického závodu Tour de France, který dokončil jako první handicapovaný na světě a nyní si Ondřej připsal na své konto další prvenství. A to během závodu 4Islands MTB Croatia. Ondřej se jako jediný a zároveň i první handicapovaný sportovec na světě zúčastnil závodu ze série Epic v Chorvatsku s názvem 4Islands MTB Croatia (4 ostrovy), který je zároveň i kvalifikačním závodem na finále série Epic, který se koná v jižní Africe. Rád si dává výzvy, aby sobě i ostatním nevidomým i vidícím lidem ukázal, že s vytrvalostí jde zvládnout vše.