Sprinteři a klasikáři si užili své chvíle slávy a konečně se Tour de France dostává do hor. Tři dny v Alpách budou hodně náročné a pro lídry na celkové pořadí mimořádně důležité. Konečně se také dozvíme, v jaké formě favorité přijeli. A který tým je nejlepší. 

10. etapa Annecy - Le Grand-Bornand (158,5 km)

Etapa po volném dnu bývá kritická a často na výpadek ze závodního tempa několik favoritů doplatí. Především v horách. Závodníci se do Annecy přesunuli letecky už v neděli a v pondělí měli volný den, ale mnozí museli léčit zranění z etapy do Roubaix a nikdo nesměl vynechat projetí, protože v úterý bude etapa hodně těžká. 

Prvním velkým stoupáním bude Col de la Croix Fry s vrcholem na 43. kilometru. Ale důležitější bude letošní první výjezd mimořádné kategorie Montée du plateau des Glières. Sice měří jen 6 kilometrů, ale je hodně strmé, v průměru má 11,2 %. Končí sice 90 kilometrů před cílem, ale když bude mít někdo po volném dnu "kamenné nohy", můžou zde zhasnout jeho naděje. 

Rozhodovat ale budou stoupání Col de Romme (8,8 km, 8,9 %) a slavné Col de la Colombière (7,5 km, 8,5 %). Z vrcholu zbývá 14 kilometrů ve sjezdu a kus po rovině do cíle v Le Grand-Bornand. Útočit by se mohlo i ve sjezdu, takové etapy bývají velmi zajímavé a například na letošním Giro ďItalia nám chyběly. Ve sjezdu by mohli útočit Chris Froome, Romain Bardet, Vincenzo Nibali a podobně dobří sjezdaři. Nebo se bude dojíždět ve spurtu skupiny? V takovém případě by mohl vyhrát Alejandro Valverde. Ale uspět může i dlouhý únik 

Tip na vítěze: Alejandro Valverde


11. etapa Albertville - La Rosiére (108,5 km)

Středeční etapa je první krátkou horskou etapou letošního ročníku. Pouze necelých 109 kilometrů bude okořeněno čtyřmi vrchařskými prémiemi. Snad se bude závodit naplno, ale na Tour de France to nebývá zvykem, protože závodníci se bojí, že jim později dojdou síly, když se jeden den až příliš zatíží. 

Stoupat a sjíždět se bude celý den a na závěr je připraven první horský dojezd do La Rosiére. To je na začátku a na konci docela mírné stoupání, ale uprostřed najdeme prudší pasáže, kolem 10 %. Pokud bude někdo odvážný, nebo mu už nebude nic jiného zbývat, může zaútočit už dřív ve stoupáních Montée de Bisanne a Col du Pré (obě HC), ale úspěch takového dlouhého útoky by byl překvapivý. 

Stejná etapa se letos jela už na Critérium du Dauphiné a vyhrál ji Pello Bilbao. Geraint Thomas si zde pojistil vedení a celé Dauphiné později vyhrál. To by si určitě rád zopakoval i na Tour. 

Tip na vítěze: Geraint Thomas


12. etapa Bourg-Saint-Maurice Les Arcs - Alpe d'Huez (175,5 km)

Nejslavnější stoupání ve Francii a možná i na celém světě navštíví Tour de France ve čtvrtek. Vítězství na Alpe d'Huez je vždy výjimečné a každý zde chce slavit. Ale etapa bude celá těžká a také hodně dlouhá. Nejdříve stoupání Col de la Madeleine (25,3 km, 6,2 %), poté Col de la Croix de Fer (29 km, 5,2 %) a nakonec Alpe d'Huez (13,8 km, 8,2 %). 

Tato etapa je královská, protože je dlouhá a se třemi slavnými výjezdy. Může být i rozhodující, po etapě už bychom měli mít docela jasnou představu, kdo by se mohl stát letošním vítězem Tour de France. Tour zde nekončí, ale už budeme vědět, zda Chris Froome zvládne kombinaci Giro - Tour, zda má Geraint Thomas talent na třítýdenní závody a zda Movistar dokáže něco vymyslet. 

Tip na vítěze: Nairo Quintana 

Foto Sirotti

Grafika ASO