Začátek sezóny v Austrálii je tradiční, protože letošní ročník je už dvacátý. A etapy se od několika předchozích let v podstatě nijak neliší. Je jich šest, nejdůležitější bude pátá etapa s dojezdem na Willunga Hill, kde se o celkovém vítězi rozhoduje každoročně. Většina etap je zvlněná, ale nejsou příliš těžké. I Peter Sagan oceňuje na Tour Down Under především to, že je to dobrý start sezóny v příjemném prostředí, nepříliš těžký a bez stresu.

Ale ne všichni to vidí stejně, pro Sagana Tour Down Under není důležitý závod, ale pro domácí Australany je velmi prestižní. A pravidelně zde vítězí. V posledních deseti letech byli Australané nejlepší hned sedmkrát. Domácí cyklisté zvítězili v posledních čtyřech ročnících a jsou favority i letos.

V první, třetí a šesté etapě se očekává hromadný dojezd. Druhá etapa do Stirlingu je o něco těžší, často zde vítězí klasikáři, ale ani tato by neměla výrazně nadělit startovní pole. Krátká čtvrtá etapa do Uraidly má ve svém závěru jedno stoupání a může se zde celkové pořadí měnit, ale větší rozdíly jistě vzniknou v těžkém dojezdu na Willunga Hill. Oblíbený kopec Simona Gerranse a Richieho Porta se jede dvakrát, má v průměru 7,5 % a lídr závodu po této etapě je pravděpodobným vítězem celého závodu, protože další den se jede jen 90 kilometrů dlouhé městské kritérium v Adelaide.

Favorité
Vítězství obhajuje Richie Porte. Lídr BMC loni vyhrál poprvé, několikrát se o to pokoušel už předtím, ale vždy byl někdo těsně lepší, většinou Simon Gerrans. Australský veterán ale už není tím, kým býval a navíc bude pomáhat Portemu. Ten si zkušeného krajana vyžádal do týmu, aby mu pomohl nejen na Tour Down Under, ale i v útoku na pódium Tour de France.

Porte byl loni suverénní, ale letos není v takové formě. Po nepříjemném zranění z Tour de France po zbytek sezóny rehabilitoval a odpočíval, takže jeho forma úplně jasná není. Ale kolektivní síla BMC je enormní. Kromě Porta a Gerranse jede v černo-červeném dresu i další bývalý vítěz, Rohan Dennis. Kvalitní formu by měli mít i Miles Scotson, Švýcaři Tom Bohli a Danilo Wyss a po nemoci by měl být v pořádku i Patrick Bevin.

Ambiciózní je i domácí tým Mitchelton-Scott. Na australském šampionátu převezl konkurenční BMC a získal v osobě Alexe Edmondsona titul. Mitchelton-Scott se soustředí především na Caleba Ewana a hromadné dojezdy, které loni vyhrál čtyři. Ale na hromadné dojezdy je zde mnohem více adeptů. Například rekordman André Greipel (Lotto Soudal), dále Elia Viviani (Quick-Step Floors), Sam Bennett (BORA-hansgrohe), samozřejmě Peter Sagan, Riccardo Minali (Astana), Steele Von Hoff (UniSa - Australia) a to z výběru vypadl i Kristoffer Halvorsen kvůli zlomenině způsobené při pádu ve finiši nedělního kritéria.

Vybírat favority na celkové pořadí, kromě jezdců BMC, není snadné, protože ambice a kondice nejsou známé. Ale uspět by mohli Jay McCarthy a Peter Kennaugh z BORA-hansgrohe, také Rui Costa a Diego Ulissi z UAE Emirates, Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), bývalí vítězové Tom Jelte Slagter (Dimension Data) a Luis Leon Sánchez (Astana) a velmi ambiciózní je i Egan Bernal, který debutuje v týmu Sky.

Zde najdete kompletní startovní listinu.

Podívejte se také na fotogalerii z People's Choice Cycling Classic.

loading...

Foto Sirotti