Coupe de France

Tour du Finistére, jež nese v názvu jméno francouzského departementu, byl v pořadí pátým podnikem 16dílného seriálu 30. ročníku francouzského poháru Coupe de France 2021. Od UCI vyfasoval klasifikaci 1.1.

V průběžné klasifikaci jednotlivců byli před dnešním závodem na čele s 50 body vítězové čtyř předešlých akcí: Connor Swift (Arkéa Samsic), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Elia Viviani (Cofidis) a Paret-Peintre (AG2R Citroën), přičemž posledně jmenovaný vede klasifikaci do 23 let. Ani jeden z nich však dnes nestartoval.

V týmech byla zatím nejúspěšnější Arkéa (36 b.) před AG2R (35) a Cofidisem (27).

Závod pro klasikáře

Dnes se tedy závodilo na Bretaňském poloostrově na 196 km na typické klasikářské trati se značným množstvím sice kratších, ale mnohdy strmějších stoupání, takže celkem bylo nutno se vypořádat s 2800 výškovými metry. Závěr se odehrál na 10 km okruhu, který si dali cyklisté 4x. V každém museli krátce po sobě překonat dvě zhruba 600metrová stoupání, přičemž první z nich bylo nakonec i cílové.

Českého cyklistu bychom na startu hledali marně. Zato ve World a Pro týmech byli k vidění špičkoví cyklisté, kteří už prokázali výborné předpoklady uspět na takovémto typu závodu: mj. Coquard (B&B), Stewart, Madouas, Brunel a Le Gac (Groupama-FDJ), Godon, Venturini a Cosnefroy (AG2R Citroën), Allegaert (Cofidis), Planckaert (Intermarché) či Tiller (Uno-X).

A předešlý pohárový závod Tro Bro Léon, který se odehrál ve stejném regionu, byl ukázkou totálního cyklistického nasazení a dramatické podívané.

Únik dne

Na úvod ujela pětice, kde nebyl nikdo z World týmů. Po hodině jízdy měli téměř 7 minut, což bylo maximum, které dostali. Peloton vedlo především AG2R stínované cyklisty FDJ.

Na cestě potkávali uprchlíci sprinterské prémie a všechny si přivlastňoval 30letý Belgičan Gianni Marchand z Tarteletto-Isorex.

65 km před cílem, kdy měli uprchlíci necelé 3 minuty, se začalo útočit z pelotonu. Aktivní v tom byli především borci FDJ.

Faux pas

Jenže pak přišlo těžké faux pas. Odtrhlo se asi deset lidí a na kruháči i přes usilovnou gestikulaci regulovčíka odbočili mimo stanovenou trasu!

Z hlavní skupiny, kde zavládlo na jistý čas příměří, nikoli však tempo, se za uprchlíky vydala další dvojice. Byli v ní cyklisté Bingoal a St. Michel, kteří měli po jednom kolegovi v první skupině.

Když zbývalo do cíle 50 km, obnovila se útočná aktivita v pelotonu.

Kluci v úniku (Leroux z Roubaix, Marchand z Tarteletto, Gelders z Bingoal a Dalcin z Rally) jeli výborně, za nimi se v posledních 20 km rozpoutala zuřivá bitva, takže se je podařilo dojet až 8 km před cílem.

Finále

Nejaktivněji si v těchto chvílích počínali jezdci AG2R. Přidávali se jednotlivci z dalších především domácích špičkových týmů. Útok střídal útok a zároveň se taktizovalo.

Domácím týmům rovnocenně konkuroval jen norský Uno-X.

Nakonec dlouhý spurt do kopce zahájil jako první Benoit Cosnefroy z AG2R a bylo potřeba cílové kamery, aby potvrdila, že těsně uhájil prvenství před Sean De Biem z Bingoal a Rasmusem Tillerem a z Uno-X.