Tour du Rwanda je nejprestižnější závod ze seriálu Africa Tours. Spadá sem 12 závodů, z nichž 9 se uskuteční od ledna do května. Pouze dva závody jsou v kategorii jedničkových a společně s La Tropicale Amissa Bongo je to právě Rwanda.

Letos se jede už po dvanácté, ale kategorii 2.1 obdržel letos teprve podruhé. Samozřejmě místu konání a kategorii odpovídá startovní listina. Nejlepší světové cyklisty tu nehledejme. Naopak, pokud se v Africe vyskytuje dobrý cyklista, a často s minulostí či současností v některém evropském špičkovém týmu, pak se ve startovní listině objevuje.

Israel Start-Up Nation pokračuje v loňské strategii a vymetá kdeco. Může si to dovolit i proto, že využívá možnost mixovat s prvním týmem jeho development. V týmu je v tomto případě pouze jeden člen z prvního WT týmu a bude také jedničkou pro tento etapák: Švýcar Patrick Schelling, který letos absolvoval už argentinský San Juan a Tour Colombia, ovšem bez nějakého zajímavého výsledku. V hromadnějších závěrech by tu měl být favoritem Kolumbijec Edwin Ávila, který byl jedním z mála rovnocenných soupeřů ve spurterských koncovkách Sebastiana Molana na letošní Colombia 2.1.

Kromě Israele sem letos posílají své cyklisty čtyři ProTour týmy. Francouzský Total Direct včele s Reinem Taaramae, který tu loni skončil druhý za Merhawi Kudusem (Astana). Astana tu ale letos chybí.

Dále italský Androni, který patří podobně jako Israel k týmům, které objíždí celý svět. I s ohledem na charakter etap má nejlepší předpoklady prosadit se Davide Gabburo, mj. 7. na nedávném Trofeo Laigueglia. Případně kolumbijský „střízlík“ Daniel Muňoz. V koncovkách hromadnějších dojezdů by se měl prosazovat Jhonatan Restrepo, mj. 4. v bodovací soutěži na letošní Tour Colombia 2.1.

A pak je tu ještě Nippo Delko, které jako jedničku napsalo na soupisku Mulu Hailemichaela, který má letos za sebou už Saudi Tour a Tour de La Provence a tady ve Rwandě skončil v roce 2018 na bronzovém stupínku. V týmu je i Eritrejec Biniyam Ghirmay, druhý na letošní Laigueglia!

Ve startovní listině je i ProTour tým Novo Nordisk, ale i s ohledem na jeho speciální charakter nelze očekávat, že bude významně míchat pořadím.

Jedničkou ve Vino-Astana Motors je Matvěj Nikitin. V Bike Aid je to Nikodemus Holler, v roce 2018 druhý na Amissa Bongo.

Ovšem horké kandidáty na prvenství sem přivezl malajsijský Terengganu. Jednak Carlose Quintera, který skončil na letošním Langkawi 9., a loni 2. ve velmi těžké etapě na Tour of Alps. A s ním je tu Eritrejec Metkel Eyob, kterého v minulosti zkoušeli v Dimension Data a jenž má v tomto závodě na kontě z minulosti už čtyři vítězné etapy a dvakrát druhé místo v celkovém pořadí.

Z afrických závodníků je jedničkou reprezentace Rwandy Joseph Areruya, který v minulosti oblékal dres Nippo Delko a už má na kontě celkové prvenství jak v Amissa Bongo, tak na Tour du Rwanda. S ním v týmu bude Samuel Mugisha, který jezdil tři roky v development Dimension Data a v roce 2018 Rwandu vyhrál.

Silnou konkurenci bude mít domácí tým v reprezentaci Eritreje. Henok Mulubrhan letos skončil 5. na Amissa Bongo a Natnael Tesfatsion byl dokonce těsně druhý.

Ve startovní listině je 16 týmů po 5 cyklistech. Evropanů tu startuje 20, Afričanů je 45.

Závod se skládá z 8 etap, z toho předposlední je časovka jednotlivců na 4,5 km a ta jediná je rovinatá. Ostatní etapy jsou více či méně posety vrchařskými prémiemi a mnoho příležitostí pro sprintery tu nebude. Co je ale zcela specifické, v průběhu závodu se cyklisté téměř nedostanou pod 1.400 metrů nad mořem a nejvyšší vrcholy, které jim budou stát v cestě, se nachází ve výšce 2.500 metrů!

A abychom neměli pocit, že jde o exotický závod mezi „křováky“, pak je dobré vědět, že kvalita silnic je lepší jak u nás doma a že Dan Turek, který tu závodil vloni, závod hodnotil jako životní zážitek i pro obrovský zájem diváků, kvalitu organizace i nádhernou krajinu, v které se konal! Sportovní úroveň ocenil jako „lepší dvojku“.

loading...