Den první: Francouzská pohádka

Vyhrát první etapu Tour v trikotu mistra světa je první pohádka. Pohádkový byl i výkon v posledním stoupání. Julian Alaphilippe se třetí rok za sebou oblékl do žlutého dresu. Loni to byl emotivní návrat na vrchol, letos oslava čerstvého otcovství. 


Den druhý: Vnuk posílá žlutý trikot slavnému dědečkovi

Další užasný výkon přinesl žlutý trikot Mathieu van der Poelovi. Nizozemec toužil po etapovém vítězství, ale ještě větším lákadlem byl žlutý dres. Van der Poel vzpomínal na svého dědu Raymonda Poulidora, který stál osmkrát na pařížském pódiu, ale nikdy neoblékl žlutý dres. Van der Poelovi se to podařilo díky vítězství na prémii a vítězství v cíli. A zároveň navázal na úspěch otce Adrieho, který také kdysi oblékal žlutý dres. 


Den třetí: Pohádka týmu Alpecin - Fenix

První sprinterská etapa vstoupila do dějin jako festival pádů, ale také došlo na druhé etapové vítězství Alpecinu - Fenix. Belgický celek navázal na italské Giro a opět dovedl k vítězství Tima Merliera. Pro druhé místo si dojel Jasper Philipsen. Takový debut druhodivizního týmu na Tour de France je zcela výjimečný. 



Den čtvrtý: Pohádka o Cavendishově znovuzrození

Mark Cavendish do letošní sezóny nevyhrál závod od února 2018. Skoro nikdo mu nevěřil, ze by se ještě někdy mohl zlepšit. Nestačil rychlostně, nezvládal dlouhé závody a nedokázal se prosadit pozičně. Angažmá v týmu Deceuninck - Quick Step bylo proto velkým překvapením. Nominace na Tour ještě větším, ale to už si nejúspěšnější sprinter své generace zase věřil. A když si Cavendish věří, nic ho nezastaví. 


Den pátý: Pohádka mladého Slovince pokračuje

Kdo vyhraje časovku? A jak si povedou favorité na celkové pořadí mezi sebou? Dostali jsme jednu univerzální odpověď: Tadej Pogačar vyhrál rozdílem třídy. 22letý cyklista se letos dostal na novou úroveň. Ta loňská mu stačila k celkovému vítězství v napínavém závěru, ale díky letošní formě zcela dominuje. A nejspíš to nebude jen letos.


Den šestý: Cavendishova pohádka pokračuje, vítězství ve 4. etapě nebyla náhoda

34 etapová vítězství Eddyho Merckxe patří k mnoha nepřekonatelným rekordům nejlepšího cyklisty všech dob. Jenže tento rekord možná není ani zdaleka nepřekonatelný. Mark Cavendish jich totiž do letošního ročníku posbíral 30. V 6. etapě si připsal 32. triumf. A pokud pohádka vydrží, mohl by Merckxův rekord nejenom vyrovnat, ale dokonce i vylepšit. Třeba na Champs Elysées?



Den sedmý: Pohádka o slovinské cyklistice

Malá alpská země se díky Primožovi Rogličovi a Tadejovi Pogačarovi dostala na výsluní cyklistického světa. Jenže Slovinsko nejsou zdaleka jen tito dva. Také Matej Mohorič umí velké věci. Dávno před Rogličem a Pogačarem zazářil na mezinárodní scéně. V roce 2012 vyhrál juniorské mistrovství světa. A o rok později se stal mistrem světa U23. Čekaly se od něj velké věci. Jeho krajané a soupeři jsou mezi profesionály úspěšnější, ale také Mohorič slaví velká vítězství. Už získal etapy na Giru a Vueltě a chyběla mu jen Tour. Vybral si nejdelší etapu, dlouhý únik a s přehledem porazil všechny soupeře. 


Den osmý: Pohádka o jediném vládci 

Vítězství Dylana Teunse bylo krásné, ale spanilá jízda Tadeje Pogačara, který se vydal do útoku třicet kilometrů před cílem mělo ještě větší náboj. Všichni měli za sebou nejdelší etapu a v ní si Pogačar nevedl nejlépe. Soupeřům narostlo sebevědomí. Tomu bylo treba učinit přítrž. Pogačar se rozhodl ubezpečit soupeře, že je pánem časovek i hor. A zcela bez zaváhání rozmetal naděje všech ostatních. 


Den devátý: Australský cyklista může snít svoji pohádku o pařížském pódiu 

I etapa s prvním horským dojezdem přinesla pohádkový příběh. Australský cyklista Ben O'Connor zvítězil suverénně v horské etapě a navíc se posunul na druhé místo celkové klasifikace. Díky tomu může francouzský celek AG2R Citroën snít o pařížském pódiu i po odchodu Romaina Bardeta.

Loni O'Connor zoufale sháněl angažmá. Situace týmu NTT se zdála být beznadějná a Australan proto vzal pouze roční kontrakt ve francouzské stáji. Poté vyhrál horskou etapu na Giro d'Italia v AG2R si brzo uvědomili, že udělali dobré rozhodnutí. Ještě před startem Tour prodloužili s O'Connorem smlouvu a opět včas. Lepšího závodníka v sestavě momentálně nemají.