Pascual Momparler, trenér španělského národní týmu, si na situaci postěžoval deníku Marca. Některé profesionální týmy se bojí sestupu do druhé dviize a chtějí využít své nejlepší závodníky pro sbírání bodů na evropských závodech. Týká se to především Movistaru, který je vážně ohrožen sestupem a pokud se týmu nepodaří najednou získat velké množství bodů (což je možné, pokud Enric Mas vyhraje Vueltu), do výběru na světový šampionát se nedostane ani Alejandro Valverde. Mistr světa z roku 2018 přitom letos ukončí kariéru a tohle je poslední příležitost představit se v dresu národního týmu. Aktuální pořadí týmů ve světovém žebříčku najdete na lanternerouge.com. 

Ochotný zatím moc není ani Cofidis, za který jezdí například Jesus Herrada a Ion Izagirre. "Z osmi, které jsem měl v hlavě, mohou jet pouze dva," říká Momparler. Těmi dvěma jsou jezdci UAE Emirates Juan Ayuso a Marc Soler. Jejich tým není ohrožen a proto není důvod, bránit jim v reprezentaci. Je třeba dodat, že body získané na světovém šampionátu, se do celkového hodnocení týmů započítávají také. A není jich málo, vzhledem k prestiži závodu. Jenže uspět na mistrovství je mnohem těžší, než na menších závodech v Evropě, Americe a Asii. Navíc kvůli jednomu závodu týmy přijdou o své jezdce na dlouhou dobu, protože reprezentanti potřebují čas na aklimatizaci.

Španělský svaz zvažuje uvalit tresty na závodníky, kteří odmítnou reprezentovat, ačkoliv to není jejich vlastní rozhodnutí. Dokonce se uvažuje i o odvolání účasti na šampionátu, což by bylo šokující rozhodnutí, protože Španělé patří k nejlepším týmům světa, ačkoliv letos velkého favorita nemají. 

Ovšem problémy spojené s body UCI nemají jen Španělé. Také Američané se možná budou muset obejít bez Neilsona Powlesse, který by přitom měl být lídrem jejich sestavy. Jeho tým EF Education - EasyPost totiž také není zcela v klidu. Lotto Soudal je stále na sestupové pozici a naději na záchranu udržuje především mladý sprinter Arnaud De Lie. Dvacetiletý cyklista letos vyhrál už devět závodů a pravidelně sbírá body. Do elitního belgického výběru by se nedostal, ale mohl reprezentovat v kategorii U23. Místo toho zůstane v Evropě a bude se snažit vyhrát co nejvíc zbývajících závodů první kategorie.  

Také další sprinter týmu Lotto Soudal se na šampionát nepodívá. Caleb Ewan měl být jednou z hvězd domácí sestavy, ale překvapivě nebyl nominován. Ewan následně nařkl australský svaz, že není nezávislý a snaží se ve WorldTour zachránit sestavu BikeExchange - Jayco. Podle Ewana by jeho úspěch  a zisk bodů na šampionátu mohl australský tým ohrozit. Jenže tohle vysvětlení nedává vůbec smysl. Ewan by s velkou pravděpodobností ve Wollongongu neuspěl a na menších závodech snadno získá víc bodů. 

Týmy a závodníky trápí také potíže s logistikou. Daleký šampionát neláká tolik jako evropské místo konání. Nepojede například ani Mads Pedersen, jeden z potenciálních favoritů. Důvodem nejsou body, ale jednoduše neochota vydávat se na dalekou cestu s nejistým výsledkem. Pedersen se po dlouhé sezóně cítí být unavený a po Vueltě uvolní místo v národním týmu někomu jinému. 

Účasti na šampionátu se zcela vzdal irský cyklistický svaz. V Austrálii se nepředstaví žádný irský cyklista či cyklistka, protože náklady spojené s cestou jsou příliš vysoké. Irové přitom mají několik dobrých jezdců v různých kategoriích.