Tom Dumoulin prožívá velmi komplikovaný rok. Výsledky se nedostavují už od samého začátku sezóny. Stále nevyhrál jediný závod a vše vyvrcholilo na Giro d´Italia. Ve čtvrté etapě do Frascati spadl na koleno a poranil si ho. Pokusil se odstartovat do další etapy, ale po pár kilometrech vzdal. Přesto se předpokládalo, že na startu Tour de France bude v ideální formě, protože zranění nemělo být nijak závažné.  

Jenže zranění je komplikovanější. Dumoulin začal s tréninkem včas a vrátil se do sedla závodního kola už na Critérium du Dauphiné. Bez cílené přípravy na nejlepší v kopcích nestačil, ale třetí místo z časovky bylo velmi nadějné. Přesto radši odstoupil před posledními dvěma etapami. To vše ale bylo, aspoň částečně, podle plánu.

Po Dauphiné prošel Tom Dumoulin menším lékařským zákrokem na klinice v Hengelo. Lékaři mu ze zraněného kolena odstranili zanesený štěrk. Panovaly obavy, že má pod kůží částečky kovu, ale ukázalo se, že se jedná jen o štěrk. 

"V neděli jsme se rozhodli ho odstranit, protože to vedlo k mírnému zánětu. Tom druhý den ráno koleno vyzkoušel a bylo rozhodnuto, že může pokračovat na horské soutředění a v přípravě na Tour. Budeme ho sledovat každý den a případně upravíme tréninkový plán," vysvětili Camiel Aldershof, lékař týmu Sunweb.

Ale plány musely být upraveny záhy. Sešitá rána Dumoulinovi nedovolila absolvovat náročnější trénink a příprava musí být upravena. Na horách měl strávit dva týdny, kde si měl vyzkoušet i trasy třech důležitých etap Tour. Další změny a odsouvání přípravy nejsou dobrou zprávou pro ambice loni druhého muže Tour de France. Druhá Grand Tours roku se rychle blíží a Dumoulin nemá dost času. 

Dumoulin není v nejlepší fyzické, ale ani psychické pohodě. Už na Dauphiné o Tour pochyboval: "Pokud se koleno nezlepší, nedává mi Tour smysl. Nechci startovat, pokud koleno nebude stoprocentní. Ještě jsem to nevzdal, protože jsem se v posledních týdnech zlepšoval, ale prostě to nejde dostatečně rychle." 

A vzhledem k tomu, že po Dauphiné přišly další problémy, lze reálně uvažovat o absenci Toma Dumoulina na Tour. Pro Sunweb by to byl velký problém. Nizozemskému týmu se nedaří a na Dumoulina spoléhá. Letos získal jen šest vítězství, méně mají jen týmy Katusha Alpecin, Dimension Data a Trek - Segafredo. Bez Dumoulina bude Sunweb na Tour bez lídra na celkové pořadí, protože Wilco Kelderman se také teprve vrací po zranění. Zodpovědnost za výsledky a úspěchy by byla na Michaelu Matthewsovi, jenže australský sprinter a klasikář na Kolem Švýcarska Eliu Vivianimu a Petru Saganovi nestačí.      

Tour postupně přichází o favority. Chris Froome zůstane kvůli zraněním doma, problémy po pádu řeší i Geraint Thomas a Tom Dumoulin se možná na start nedostane. Všichni tři muži z loňského pařížského pódia mají před Tour problémy. Znamená to příležitost pro outsidery?   

Foto Sirotti