Česká výprava byla jako celek mimořádně úspěšná a získala na ME celkem sedm pódiových umístění, z čehož bylo pět titulů evropských šampiónů. K této skvělé bilanci přispěl i prostějovský Matyáš Koblížek.

Portugalská Anadia je zejména dráhovým cyklistům velmi známá destinace, protože v posledních deseti letech hostila mistrovství Evropy hned několikrát. V letošním roce se však organizátoři vydali ještě širší cestou a uspořádali „malou Evropu“ nejen pro dráhaře, ale také pro horská kola a silnici. Z pohledu prostějovské cyklistiky byl ovšem bezpochyby highlightes v dráhové části evropského šampionátu. Členové prostějovského klubu Matyáš Koblížek i Radovan Štec odjížděli do Anadie s vysokými ambicemi. 

Jako první z prostějováků se do bojů na ME vydal Matyáš Koblížek ve scratchi. Po velmi dobrém výkonu obsadil 7. místo. Další příležitost dostal Matýáš Koblížek ve vylučovacím závodě obhajoval titul mistra Evropy z loňského šampionátu. Koblížek předvedl ve své oblíbené „vylučovačce“ velmi dobrý výkon, ovšem titul evropského šampiona neobhájil. Po jeho vyloučení zůstali v závodě ještě čtyři soupeři a tak Matyáši patřilo ve výsledkové listině 5. místo, které ovšem bylo pro tohoto velmi ambiciózního závodníka zklamáním. Proto vrhl všechnu svou koncentraci a výkon do závěrečného závodu v madisonu, do kterého nastoupil s reprezentačním kolegou Milanem Kadlecem ml., který byl po nevydařené obhajobě titulu z bodovacího závodu také mimořádně motivovaný. A na průběhu závodu v madisonu to bylo znát hned od úvodních bodovacích spurtů. Po třetím spurtu z dvanácti se česká dvojice dostala do vedení, které s přehled držela do cíle a titul mistrů Evropy získala s komfortním náskokem osmi bodů, před dvojicí Nizozemců a bronzových Britů.

Radovan Štec nastoupil v dresu úřadujícího mistra světa do omnia. Tento cyklistický čtyřboj vyžaduje celodenní koncentraci, výkon a samozřejmě trochu štěstí. Radovan omnium nezačal zrovna ideálně a ve scratchi obsadil až 20. příčku. Vše si vynahradil vítězstvím hned ve druhé disciplíně temporace. Také třetí disciplína, vylučovací závod, prostějovskému závodníkovi vyšla velmi solidně a bral 6. místo. Do závěrečného bodovacího závodu Štec nastupoval ze solidní průběžné pozice, s reálnou šancí na pódium. Bohužel se mu nepodařilo získat vytoužený okruh náskoku a zisk 16 bodů z bodovacích spurtů ho zařadil na konečné 9. místo hodnocení omnia.     

Po roce budeme mít v Prostějově zásluhou Matyáše Koblížka opět zlato a dres mistra Evropy. To je samozřejmě fantastické! Štec v omniu vsadil na zisk okruhu, ale to se přes jeho velký boj nepodařilo. Tak to ve sportu chodí. Nicméně deváté místo v olympijském omniu je určitě velmi solidní výsledek. Oběma klukům děkuji za skvělou reprezentaci jak své země, tak i klubu.“ Vrací se k evropskému šampionátu Petr Šrámek předseda cyklistů v Prostějově.