"Tohle bude etapa pro uprchlíky. Který tým by v pelotonu pracoval? Vyhrají závodníci v úniku a určitě mám šanci," řekl před startem 14. etapy Rein Taaramae a strašlivě se mýlil. Uprchlíci neměli žádnou šanci. A to kvůli ambicím týmu BORA - hansgrohe, který byl jednoznačně nejsilnější sestavou, dokázal izolovat Richarda Carapaze a další soupeře a posunul Jaie Hindleyho na druhé místo celkového pořadí, pouze 7 sekund za novým lídrem. 

"Byl to opravdu bláznivý den. Jako tým jsme závod brzo ovládli. Chtěli jsme změnit celkové pořadí. Byli jsme dnes opravdu neuvěřitelně dobří," řekl hned za cílem Hindley a měl pravdu. Tým BORA - hansgrohe totiž rozerval peloton daleko před cílem, ještě před nájezdem na Supergu a Colle delle Maddalena. Ve sjezdu 80 kilometrů před cílem německý celek zaútočil a peloton se natrhal. Giovanni Aleotti nasadil tak ostré tempo, že při prvním průjezdu cílem 73 kilometry před cílem, na čele už moc jezdců nezbylo.

Pomohl také Lennard Kämna a následně začal tempo pelotonu tvořit Wilco Kelderman. A šlo mu to tak skvěle, že se v první skupině udrželo jen dvanáct jezdců, z nich tři byli z Bory. "Chtěli jsme otřást pelotonem. I když původně jsem měl v plánu zaútočit a jet do úniku. Nakonec jsme se rozjeli a celý peloton se rozpadl na kusy. Viděli jsme, že někteří jezdci mají potíže, a pak jsem začal tlačit do pedálů," vysvětluje Kelderman, který se z pozice lídra rychle vžil do role pomocníka. "Pokud to povede k něčemu takovému, pak to dělám velmi rád a baví mě to stejně. Nakonec, já sám nejsem v současné době dost dobrý a musím být realista. Je fajn, že to jde tímto směrem a že je Jai tak dobrý. A ještě jsme neskončili."

Kelderman pracoval až do druhého výjezdu na Supergu a 32 kilometrů před cílem si ze skupiny vystoupil. Hindley poté útočil, přesto se nyní zdá, že práce svého týmu nedokázal stoprocentně využít. Vždyť z favoritů vypadal v kopcích nejlépe. Nakonec musel reagovat na Carapazův útok 29 kilometrů před cílem. Což ho překvapilo: "Na Superze se Carapaz netvářil moc dobře, nevypadal svěže. Ale když zaútočil, bylo to ještě daleko před cílem a čekalo nás další stoupání, takže jsem zůstal v klidu. Podařilo se mi ušetřit trochu energie, takže jsem do posledního stoupání mohl jít naplno. Dokázal jsem jet s Vincenzem Nibalim a společně jsme Carapaze dojeli."

Dojeli, ale neujeli mu. A když se pět kilometrů před cílem zvedl Simon Yates, nedokázal se přidat a tak mu uniklo etapové vítězství i růžový dres. "V závěrečných kilometrech to byl docela šílený sjezd. Byl to opravdu jako jednodenní závod. Nakonec jsem zklamaný, že jsem nevyhrál. Ale tým dnes ukázal, že na to má. V tak těžký den pro mě obětovali všechno."

Enrico Gasparotto, sportovní ředitel BORA - hansgrohe, byl s výkonem svých svěřenců spokojený. I když na vítězství nedosáhli: "Všichni kluci, hlavně Wilco, dnes dokázali něco neuvěřitelného a každý přispěl k úspěchu. Wilco udával tempo 40 kilometrů a v dnešní etapě to nebyl snadný úkol. Jai byl celý den sebevědomý, což mělo uklidňující vliv na jeho týmové kolegy. Všichni byli přesvědčeni, že zde můžeme něčeho dosáhnout, a to se nakonec podařilo. Jai je celkově druhý, 7 sekund za novým lídrem celkového pořadí, a někteří z favoritů na celkové pořadí jsou už mimo hru. Takže si myslím, že celkově to byl téměř dokonalý den."

Navíc Hindley není jediný, kdo se drží v celkovém pořadí. Emanuel Buchmann se nenápadně posouvá vzhůru. Po 14. etapě je průběžně sedmý s odstupem 1:58 a v horách bude ještě hodně platný pro Hindleyho a celý tým.

Carapaz je favoritem na druhé celkové vítězství, ale Hindleyho se musí obávat.