Bratři Roodhooftovi se se svými plány svěřili novinářům na vyhlášení nejlpších belgických cyklistů. V anketě Kristallen Fiets převzali ocenění pro nejlepší manažery/sportovní ředitele. V letošní sezóně se týmu Alpecin - Fenix podařilo vyhrát etapy na všech Grand Tours, jejich závodníci byli úspěšní na silnici, v cyklokrosu i na horských kolech. Dalším velkým cílem belgické sestavy je zelený dres pro vítěze bodovací soutěže na Tour de France. 

"Když poslouchám Wouta van Aerta mluvit o tom, že pojede o zelený dres, říkám si: 'Proč to taky nezkusit?'Pokud by šlo vše normálně, je to pro nás velmi realistický cíl. Myslím na Jaspera Philipsena. Nebo Mathieu van der Poela," říká Christoph Roodhooft pro hln.be a Philipp Roodhooft pokračuje: "Mathieu je perfektní závodník pro boj o zelený trikot. Mohl by zkusit zelený dres a etapové vítězství."

Rivalita mezi Van Aertem a Van der Poelem by se už příští rok mohla přenést na Tour de France, do souboje o zelený dres. Pokud by oba nastoupili v dobré kondici, byli by největšími favority. Van Aert je mnohem lepší a úspěšnější v klasických hromadných dojezdech, Van der Poel se do nich nepouští. Sbírat body by musel v klasikářských dojezdech a v únicích. Nizozemec má výhodu ve svém suverénním postavení uvnitř týmu. Zatímco Van Aert musí také pracovat pro Primože Rogliče a s velkou podporou týmu počítat nemůže, Van der Poel dostane k dispozici celý tým, když to bude potřeba.  

"Máme stejné ambice jako Jumbo - Visma a Deceuninck - Quick-Step. Všichni chceme stejné věci, jsme přirozenými konkurenty. A navrch se také chceme stát mistry světa na horských kolech. To je pro ostatní týmy nemožné. V pelotonu WorldTour je pouze Tom Pidcock, který může říct totéž," dodává Christoph Roodhooft a naráží na rivalitu mezi třemi nejlepšími klasikářskými týmy světa.

Alpecin - Fenix se letos zařadil mezi nejúspěšnější celky, přestože stále patří k druhodivizním týmům a o postupu do WorldTour vedení ani neuvažuje: "Počet licencí WorldTour je omezený a my se snažíme dostat tam, kde chceme být, jinou cestou. Skutečnost, že se k nám nyní připojuje společnost Deceuninck je důkazem, že na to jdeme dobře. Tři roky sponzorovali nejlepší tým světa a jdou k nám. To je skvělý kompliment."

Roodhooftovi mají s lákáním sponzorů z WorldTour jisté zkušenosti. V roce 2020 přebrali sponzora Alpecin ruské stáji Katusha a teď získali belgického výrobce oken Deceuninck. "Podobné to bylo i s Canyonem, díky nim se nám kdysi značně zvětšil rozpočet. Letos jsme vyhráli etapu na všech Grand Tours a to je něco. Ale vyhrát monument se nám nepodařilo. Neměli bychom být příliš kritičtí, přesto je co zlepšovat."