Cíle týmu Jumbo - Visma jsou hodně pestré. Nizozemská sestava chce být úspěšná ve všech typech závodů. Chce vítězit na Grand Tours, v největších klasikách na kostkách i v kopcích a také v kratších etapových závodech a hromadných dojezdech. Ve španělském Alicante vedení týmu oznámilo, kdo bude lídrem na jednotlivé akce. Pro Tour de France mají vybráno už šest z celkem osmi jezdců. Jedničkou je Primož Roglič, se kterým se do dánské Kodaně vydají Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Rohan Dennis a Sepp Kuss. 

A cílem nebude pouze celkové vítězství, ale také jednotlivé etapy a zelený dres pro vítěze bodovací soutěže. O ten bude usilovat Van Aert. A bude také lídrem na dlážděných monumentech. Chceme jet o vítězství na monumentech a s Primožem a Jonasem se pokusíme o co nejlepší výsledek na Tour," říká Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel. 

Šest jezdců pro Tour de France bude v průběhu sezóny doplněno o zbylé dva závodníky. Nejdříve se musíme probojovat hektickým prvním týdnem Tour bez zranění. Tour je největší závod světa a je nejtěžší zde vyhrát, ale pro nás je to skvělá výzva. Těšíme se na to. V roce 2021 jsem zajeli naši nejlepší Tour, vyhráli jsme čtyři etapy a byli druzí v celkovém pořadí. Uděláme vše pro to, abychom byli v červenci co nejlepší, ale dobře víme, že konkurence je tvrdá. Tadej Pogačar je opět favoritem a my jsme jedni z vyzyvatelů."

Zeeman se nezmínil o snaze Wouta van Aerta získat zelený dres. Ale Belgičan o bodovací soutěži stále uvažuje. Není však jasné, zda bude mít nějakou podporu týmu v hromadných dojezdech a na rychlostních prémiích, nebo si bude muset poradit sám. A zda se boj o zelený dres dá kombinovat s povinnostmi domestika. Sen o zeleném trikotu žije, ale také doufám, že budu součástí týmu, který vyhraje Tour," říká Van Aert. Chci u toho být. Být letos ještě lepší je pro mě velká výzva. Už jsem dokázal, že umím být týmový hráč a zároveň dosáhnout vlastního úspěchu. Tak se to pokusím v roce 2022 zkombinovat.“

Monumenty v centru dění

Van Aert měl v roce 2021 skvělou sezónu s 13 vítězstvími, mezi kterými září triumfy na Tour de France, belgický titul, Amstel Gold Race a Gent - Wevelgem, ale to pro něj stále není dost. Hlavní cílem totiž vždy je vyhrát nějaký monument, jednu z pěti největších jednorázovek světa. To se mu loni nepodařilo, dlážděné monumenty Kolem Flander a Paříž - Roubaix skončily neúspěchem. Jumbo - Visma proto posílilo klasikářskou sestavu kolem Van Aerta, přišli Tiesj Benoot, Christophe Laporte a Tosh Van der Sande. „Myslím, že budeme bojovat o vítězství. To je náš cíl,“ říká Zeeman. „Christophe už ukázal, že se v klasikách může řadit k nejlepším. Myslím, že byl jedním z překvapení roku 2021. Dlouho jsme s ním mluvili, analyzovali jeho data a diskutovali o jeho ambicích. Stále se může zlepšit, zejména pokud jde o výkon. O Tiesjovi už bylo řečeno mnoho. Jsme s ním nadmíru spokojeni. Mnoho let je jedním z nejlepších na světě v jednorázových závodech a na Grand Tours. A Tosh, kromě toho, že už byl aktivní v dojezdech klasik jako jsou Amstel Gold Race a Dwars door Vlaanderen, je podle nás velmi dobrý v poziční jízdě a dokáže číst závod. Díky němu bude náš klasikářský tým silnější."

Van Aert letos vynechá světový šampionát v cyklokrosu a také Strade Bianche, své dva oblíbené závody. A také nepojede Tirreno - Adriatico. „V posledních letech jsem se na začátku jara cítil v lepší formě než na konci období klasik. Trvalo mi déle se vzpamatovat z únavy. Proto jsme nyní zvolili delší přípravu, bez mistrovství světa v cyklokrosu. Doufáme, že díky tomu budu mít lepší základ. Omloop Het Nieuwsblad a Paříž - Nice jsou moje první závody, ale oba je použiju jako přípravné závody. Na Strade Bianche bych měl jet jen pokud mohu závodit o vítězství. To není závod k vyladění formy. Milán - Sanremo bude prvním závodem, kde opravdu doufám, že budu na startu ve špičkové formě," vysvětlil Van Aert své záměry v rozhovoru s Wielerflits.nl. 

Dumoulin a Foss lídry na Giro d'Italia

Také na první Grand Tour sezóny chce tým Jumbo - Visma uspět v celkovém pořadí. Tour de France je pro nizozemskou sestavu mnohem důležitější, ale pro Giro už určil kompletní sestavu. Lídry budou Tobias Foss a Tom Dumoulin. Doplní je Sam Oomen, Edoardo Affini, Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn, Jos van Emden a Chris Harper.¨

Norský mistr Tobias Foss jel Giro už dvakrát. Bývalý vítěz Tour de l'Avenir při první účasti nedokončil kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, ale loni skončil devátý v konečném pořadí a naznačil svůj potenciál. Čtyřiadvacetiletý cyklista se o roli lídra dělit s Tomem Dumoulinem, vítězem závodu z roku 2017. Nizozemec se rozhodl opět zkusit třítýdenní závod a vybral si Giro, ačkoliv ho poměrně omezuje minimum časovek v letošním ročníku růžového závodu.

Sestavu na španělskou Vueltu tým ještě neřešil. Cílem je uspět v úvodních etapách v Nizozemsku, Vuelta startuje v Utrechtu a zejména časovek družstev je pro Jumbo - Visma velkou příležitostí. Ale sestava se vytvoří až v průběhu roku podle vývoje sezóny.