Podle zdrojů Gazzetty dello Sport by se Ecopetrol měl stát hlavním sponzorem týmu navazujícího na Sky, ale s kolumbijskou licencí a se zaměřením především na kolumbijské a jihoamerické cyklisty.

David Brailsford se během etapového závodu Tour Colombia sešel s kolumbijským prezidentem Ivanem Duquem a Ernestem Lucenou, ředitelem Coldeportes, státní agentury pro sport. Jejich schůzku dohodl a inicioval Rigoberto Uran, který se dlouhodobě snaží vybudovat kolumbijský tým WorldTour. 

Ecopetrol je obrovská společnost, většinově vlastněná státem, takže podpora cyklistického týmu by byla i politickým rozhodnutím. Proto Brailsford jedná s kolumbijským prezidentem. Patří do společnosti 25 největších petrolejářských společností na světě. 

Podle Luceny je cílem rozpočet okolo 30 milionů dolarů ročně. To je o něco méně, než má současný tým Sky, ale stále by patřil k nejbohatším týmům na světě. Ecopetrol úzce spolupracuje s Coldeportes a podporuje kolumbijský sport. Smyslem týmu by byla propagace Kolumbie ve světě. 

Cyklistika má v Kolumbii velmi silnou pozici a je na vzestupu. Zájem veřejnosti o cyklistický sport je obrovský a probíhající etapový závod Tour Colombia přitahuje hodně pozornosti i zahraniční fanoušky. V současnosti působí v týmech WorldTour mnoho kolumbijských cyklistů, Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Miguel Angel Lopez, Esteban Chaves, Fernando Gaviria, Egan Bernal a další jsou lídry největších týmů.  

David Brailsford se o kolumbijské cyklisty zajímá dlouhodobě, ve Sky závodil Rigoberto Uran  a pokud by se projekt podařil, nejspíš by se vrátil. V současnosti zde působí dva nejtalentovanější vrchaři Egan Bernal a Ivan Sosa. Dále zde jezdí Sebastian Henao a Ekvádorec Jhonatan Narvaez. Bernal bude lídrem týmu Sky na Giro d´Italia už letos a měl by být hlavní osobností kolumbisjkého celku v dalších letech.

Sám Brailsford odmítá vyjednávání komentovat a podávat jakékoliv informace, ale nic nevyvrátil a jeho přítomnost v Kolumbii spekulacím nahrává. 

Historie týmů s podporou od kolumbijské vlády je poměrně dlouhá, už v osmdesátých letech kolumbijští závodníci v čele s Luchem Herrerou zářili na největších evropských závodech a nedávno existoval celek Colombia - Coldeportes vedený zkušeným italským manažerem Claudiem Cortim. Zde závodili Darwin Atapuma, Esteban Chaves, Jarlinson Pantano, Fabio Duarte a další známí cyklisté, ale tým patřil do kategorie ProConti a po sezóně 2015 zanikl. Uvažovaný nový tým by byl prvním kolumbijským celkem WorldTour. 

Foto Sirotti