Týmu UAE Emirates vyšlo ve 4. etapě vše podle plánu. Tvoření dlouhého úniku kontroloval Nils Politt, který nechal ujet sice početnou skupinu sedmnácti jezdců, ale vpředu nebyl nikdo z nebezpečných týmů, tedy z Visma-Lease a Bike, Red Bull-Bora-Hansgrohe a Ineos Grenadiers. 

20240702TDF0103-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Politt měl spoustu práce i později, když táhl celý peloton až do posledního stoupání na Galibier. Po něm nastoupili Tim Wellens, Marc Soler a Pavel Sivakov a když se dopředu posunuli Adam Yates a Joao Almeida, začalo opravdové peklo. Především Almeida byl v udávání co nejvyššího tempa mimořádně silný a také řídil vývoj závodu, když si v malé skupině zavolal dopředu Juana Ayusa, který nebyl příliš ochotný pracovat. Mladý Španěl si nakonec dopředu dojel a s Almeidou střídal.

Nastavené tempo bylo příliš vysoké pro spoustu špičkových vrchařů a lídrů. Odpadli Simon Yates, ve žlutém dresu jedoucí Richard Carapaz, také Jai Hindley a Aleksandr Vlasov, nejdůležitější domestici Primože Rogliče. A nakonec i Matteo Jorgenson, poslední pomocník Jonase Vingegaarda. Z domestiků na Almeidu a Ayusa stačil jen Mikel Landa, poslední gregario Remca Evenepoela, ovšem i ten měl velké problémy. 

20240702TDF0110-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Když Pogačar vyrazil do útoku 800 metrů před cílem, Almeida a Ayuso si nevystoupili a nešetřili síly, taktičtější bylo držet se stále v popředí. Ayuso byl v závěru Galibieru silnější a ve sjezdu rychlejší a dojel se stíhací skupinou na třetím místě. Almeida byl ve sjezdu opatrnější a ztratil 18 sekund na skupinu s Ayusem. Byl však spokojený s výsledkem a svým výkonem. „Myslím, že jsem na tom momentálně docela dobře, takže se mi líbí, jak se věci vyvíjejí,“ řekl Almeida po etapě pro nizozemský web WielerFlits.

„Jsem rád, že jsem, jak jste říkal, dokázal soupeře zdemolovat,“ smál se Portugalec. „Teď už se těším na další etapy.“ A je pravda, že Almeidova práce byla opravdu efektivní, protože dosavadní rekord Naira Quintany dokázal Pogačar překonat o 1 minutu a 40 sekund! A to navzdory silnému protivětru. 

„Kdybychom neměli protivítr, viděli bychom velké rozdíly. To by pro nás bylo lepší. Ale byl protivítr, takže se to nedozvíme,“ pokračuje Almeida. „Samotné stoupání není nijak super těžké,“ vysvětlil Almeida. „Jen poslední část je trochu prudší, takže by nebylo chytré útočit dříve. To byl jediný okamžik, kdy mohl udělat rozdíl, a to se mu podařilo. Pět hvězdiček za práci všech.“

UAE Emirates má po první horské etapě čtyři závodníky mezi prvními třinácti. Vede Pogačar, Ayuso je čtvrtý, Almeida osmý a Yates třináctý.