Vedení Uno-X Mobility se netají svými obrovskými ambicemi, tým chtějí dostat co nejdříve do WorldTour a chtějí pravidelně vyhrávat na nejvyšší úrovni, ale výsledky tomu dosud moc neodpovídaly. Od začátku května se však něco změnilo, sestava, která do té doby měla jen jedno vítězství, stihla za měsíc a půl přidat dalších devět triumfů. 

Vše vyvrcholilo vítězstvím Magnuse Corta v etapě Critérium du Dauphiné, což, věřte nebo ne, bylo jejich úplně první vítězství na úrovni WorldTour. Cort je samozřejmě jedním z nominovaných, celou osmičlennou sestavu tvoří Magnus Cort, Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold, Jonas Abrahamsen, Tobias Halland Johannessen, Johannes Kulset, Rasmus Fossum Tiller a  Odd Christian Eiking. 

20240209TOO1015-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Pauline_Ballet_.jpg

"Při výběru týmu jsme se soustředili na to, abychom našli dobrou kombinaci dovedností při rozjíždění spurtů, vrchařských schopností a celkové jezdecké síly. Jezdci, které jsme vybrali, se velmi dobře doplňují a jsem přesvědčen, že se prosadíme v několika etapách závodu," říká Thor Hushovd, ředitel týmu.

Spurtovat by měl veterán Kristoff, zatímco Corta uvidíme spíše v dlouhých únicích. "Tým budeme i nadále budovat kolem největších norských a dánských cyklistů, a proto je opravdu příjemné, že máme v letošním týmu Magnuse Corta i Alexandra Kristoffa," pokračuje bývalý mistr světa Hushovd.

Ve výborné formě jsou specialista na úniky Abrahamsen, který nedávno vyhrál Brussels Cyccling Classic a Wærenskjold, který o víkendu porazil Mathiase Vacka v celkovém pořadí Okolo Belgie. Wærenskjold je slušný sprinter, výborný časovkář a klasikář. V kategorii U23 a mezi juniory byl považován za velký talent a ve 24 letech by se měl už začít více prosazovat i mezi profesionály. Na Tour bude mít příležitost vyhrát etapu. 

20230706TDF0023-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Mezi mladé talenty můžeme ještě zařadit i Tobiase Hallanda Johannessena, který loni na Tour dojel v jedné etapě třetí a letos by se měl vydávat do dlouhých úniků v horách. Jako bývalý vítěz Tour de l'Avenir by se mohl snížit taky o celkové umístění, ale pády a zranění ho letos dost brzdí a snažit se o etapu bude nejspíš rozumnější. Pověst největšího vrchařského talentu v barvách Uno-X Mobility už Johannessenovi sebral Johannes Kulset, teprve dvacetiletý cyklista, jehož čeká debut na Grand Tour.  

Tiller a Eiking budou především pomáhat, ale každý v týmu by měl dostat příležitost v nějakém úniku. Jakýkoliv úspěch se bude počítat, jedno etapové vítězství by pro norskou sestavu bylo vysněným výsledkem. "Tým na sebe během loňské Tour de France upozornil, když dosáhl jedenácti umístění v první desítce. Nyní jsme sestavili tým, který, jak věříme, může oproti loňsku udělat další krok dopředu," dodává Hushovd.