Jednadvacetiletý závodník byl ve skupině uprchlíků, která téměř osmdesát kilometrů jela před hlavním polem z Krnova do Opavy. Mladík je součástí development formace Visma-Lease a Bike, jejíž dres si vysloužil mimo jiné triumfem v Orlen Nations Grand Prix 2022.

Úvodní kilometry Závodu míru 2024 cyklistů do 23 let přinesly přehlídku útoků. Při etapě z Krnova do Opavy mladí reprezentanti Francie, Belgie, Dánska, Polska, Velké Británie a Izraele byli nesmírně aktivní, ale peloton jejich snahu vždy rychle utlumil.

Až po sedmačtyřiceti kilometrech uniklo kvarteto Remchi (Kazachstán), Nørtoft (Dánsko), Faingezicht (Izrael), Schrettl (Rakousko), za nimiž s prodlevou vyrazili Chesini (Itálie), Schellekens (Nizozemsko) a Ingebrigtsen (Norsko). Trojice v druhé skupině manko patnácti vteřin rychle smazala, a tak na čele vznikla sedmičlenná skupina.

Uprchlíci vzorně spolupracovali, a tak se peloton dostal do problémů. Zatímco ze závodu odstoupil po pádu český reprezentant Alberto Carlo Monti, cyklisté na čele si vytvořili náskok devadesát vteřin. Přestože hlavní pole pracovalo ze všech sil, dokázalo stáhnout maximálně pětatřicet vteřin z manka na vedoucí jezdce, kteří hnáni vidinou úspěchu poctivě střídali a nedávali pronásledovatelům naději na přiblížení.

Než z čelní skupiny odpadl třicet kilometrů před cílem kazašský reprezentant Remchi, tak peloton ztrácel 1 minutu a 45 vteřin.

Ač pouze v šesti lidech, uprchlíci dál bojovali, zatímco peloton posledních dvacet minut předváděl spanilou stíhací jízdu. Postupně ukrajoval vteřinu za vteřinou z manka na vedoucí skupinu. Dva kilometry před cílovou páskou už byla ztráta jen deset vteřin.

Nakonec ale byla snaha uprchlíků odměněna. Peloton o pár vteřinek zaostal, a tak se o králi úvodního dějství Závodu míru do 23 let rozhodovalo mezi odjetou šesticí. Ve spurtu byl nejrychlejší Dán Morten Nørtoft, druhý skončil Louis Sutton z Velké Británie a třetí Storm  Ingebrigtsen z Norska. Nejlepším českým závodníkem byl patnáctý Matyáš Fiala.