Do celkového pořadí Czech Tour by měly zasáhnout hned tři etapy ze čtyř, tedy všechny kromě úvodní rovinaté etapy s cílem v Ostravě. Nejtěžší etapou je ta druhá se dvěma výjezdy na Pustevny, dlouhá 173 kilometry a s převýšením okolo 3300 metrů. Loni se také dojíždělo na Pustevnách a vyhrál zde pozdější celkový vítěz Lipowitz. 

Velké rozdíly však mezi nejlepšími nevznikly, Lipowitz porazil mladého norského klasikáře Pera Stranda Hagenese o pouhé 2 sekundy, Početná skupina, kterou do cíle přivedl Adam Ťoupalík, ztratila pouze 25 sekund. A tento český reprezentant nemůže být považován za vrchaře, je typický klasikář. 

1168801403.jpg

Letošní etapa s cílem na Pustevnách je o něco těžší, cyklisté musejí více nastoupat a první výjezd na Pustevny je blíž před cílem, takže závěr bude intenzivnější, ale znamená to, že praví vrchaři dokážou utrhnout lehké klasikáře? Poradí si třeba Sergio Higuita a Ben Zwiehoff z Red Bullu s Ulissim, Hirschim, ale také s Julianem Alaphilippem, největší hvězdou letošního ročníku?

Právě Red Bull na Moravu přivezl hodně vrchařskou sestavu a bude chtít co nejtěžší závod. Co nejtěžší a nejrychlejší průběh závodu by měla chtít také sestava Visma-Lease a Bike, která přivezla vrchaře Johannese Staune-Mitteta (loňského vítěze nejtěžší etapy s cílem na Červenohorském sedle) a dále Milana Vadera a po dlouhých zdravotních patáliích se vrací Tom Gloag, další talentovaný vrchař. 

Sobotní etapa s cílem na Dlouhých stráních je krátká a jediné opravdu těžké stoupání je to cílové, takže zde by to měli výbušní závodníci vydržet s nejlepšími. Hirschi to zde zná opravdu dobře, v roce 2018 tu slavil vítězství v etapě Závodu míru, tehdy porazil dokonce také Tadeje Pogačara a Jonase Vingegaarda o 14 sekund. Ani Dlouhé stráně tedy nejsou pro nejlepší závodníky zrovna alpské stoupání, velké rozdíly se zde nejspíš nevytvoří. 

1157977221.jpg

Proto mezi velké favority patří zkušený Ulissi, který krátké etapové závody zvládá skvěle, už jich vyhrál za kariéru osm a naposledy byl nejlepší na letošním Okolo Rakouska. Letos má v kopcích vynikající formu, Pustevny a Dlouhé stráně by mu neměly dělat velké problémy, ale samozřejmě se ještě uvidí, jak to UAE Emirates pojme. V kopcích bude mít podporu Hirschiho, Domena Novaka a Vegarda Stakeho Laengena a to je velmi kvalitní sestava. A formu by měl mít výbornou, nedávno dojel třetí na Giro dell'Appennino. 

Co nejtěžší závod bude chtít tým Intermarché-Wanty, který na Czech Tour nominoval vrchaře Reineho Taaramaeho, Simone Petilliho a Kevina Colleoniho (třetí celkově v roce 2022) a také mladého Alexyho Faureho Prosta. Obecně vzato se na Czech Tour vydala spousta mimořádně talentovaných závodníků, například už zmíněný Staune-Mittet, Uno-X Mobility dá příležitost Simonu Dalbymu. Soudal Quick-Step přiváží Antoinea Hubyho, loňského vítěze Závodu míru. Tudor vede do boje Marco Brenner a Israel-Premier Tech má v týmu nenápadného Masona Hollymana, výborného britského vrchaře. Ineos Grenadiers vzal mladíky Andrewa Augusta (teprve osmnáctiletého) a Michaela Leonarda, ale britský tým si velké naděje na úspěch v celkové klasifikaci s tímto výběrem dělat nemůže. 

Florian Lipowitz byl loni před startem Czech Tour také poměrně neznámým závodníkem s potenciálem a až úspěch na českých silnicích mu zvýšil sebevědomí a letos by měl být jedním z lídrů svého týmu Red Bull-Bora-Hansgrohe na španělské Vueltě. Možná se i letos podobně naplno rozzáří nějaký další vrchařský a klasikářský talent. 

1164998012.jpg

Sprinteři mají jedinou příležitost

Ve startovní listině je překvapivě mnoho sprinterů, ačkoliv uspět mohou pouze v úvodní etapě, i když ti odolnější a silnější by mohli dojet v popředí i v závěrečné etapě. Vítězství v úvodní etapě obhajuje Itamar Einhorn z Israel-Premier Tech, ale jsou tu i větší hvězdy, především Juan Sebastian Molano z UAE Emirates. Ten bude mít navíc skvělou podporu od Ruie Oliveiry a Alvara Hodega. 

Rychlí jsou také Američan Luke Lamperti (loni třetí), Belgičan Arne Marit, velkým talentem hromadných dojezdů je Brit Matthew Brennan z Vismy a snad se prosadí Pavel Bittner, ačkoliv není jisté, že DSM-Firmenich PostNL pojede na něj, protože Bittner teoreticky může rozjet spurt Emilsi Liepinšovi. 

Průběh všech etap můžete od startu sledovat v LiveReportu na RoadCycling.cz od čtvrtka 25. července od 13:00.