Vloni si připsala první start na Tour de France. Na jaře letošního roku po dvou etapách odstoupila ze španělské Vuelty. Sedmého července se pak postavila poprvé na start Gira d’Italia. Do třetice je z toho první profesionální vítězství, a hned na Grand Tour. O takovém výsledku si ještě před třemi roky mohla Clara Emond nechat pouze zdát. 

Kanaďanka byla v etapě z Imoly do Urbina nejsilnější závodnicí z pětičlenného úniku a po sto čtyřiatřiceti kopcovitých kilometrech mohla poprvé v kariéře zvednout vítězně ruce nad hlavu. Po osmi letech se tak na italském závodě radovala zástupkyně javorových listů. 

„Začátek závodu jsme neměly takový, jaký jsme chtěly. Proto jsme měly dneska v plánu být hodně agresivní a vrátit úder ostatním týmům,“ shrnula plány týmu EF Education-Cannondale před etapou vítězná Emond. Co si americká stáj předsevzala, to se jí podařilo splnit. „Chytla jsem šanci hned na začátku, nepřestávala jsem útočit, a nějakým způsobem to vyšlo,“ pokračovala rodačka z kanadské provincie Québec.

Na únik ale od úvodních kilometrů nečekalo vůbec nic jednoduchého. V úmorném vedru se cyklistky museli vyšplhat na jedno stoupání druhé kategorie v San Marinu a na dvě vrchařské prémie kategorie číslo tři. Včetně toho do cíle etapy. „Věděla jsem, že ve stoupání jsem schopná udržet menší náskok. V jednu chvíli jsem si ale myslela, že už mě skupina za mnou dostihne. V posledním kopci jsem už ale začala věřit, že můžu vyhrát,“ popisovala své pocity z etapy sedmadvacetiletá cyklistka. 

O jak velké vítězství jde šlo vidět i v rozhovoru pro oficiální stránku závodu. „Je to něco speciálního. Rozhodně mi vítězství přidá na sebejistotě. S cyklistikou jsem začínala mnohem později než ostatní a nikdy jsem neměla nějaké skvělé výsledky,“ vyprávěla se slzami v očích o svých prvních cyklistických krocích Clara Emond. Speciální vítězství je to také pro tým EF Education-Cannondale, který vzniknul na začátku letošní sezóny a jedná se tak o první účast této americké sestavy na Giru d’Italia.

Kanadská cyklistka, která je zároveň vystudovanou právničkou, za sebou nechala v cíli na Piazza Duca Federico v Urbinu zajímavé soupeřky. Druhá dojela do cíle domácí Italka z týmu Canyon//SRAM Racing Soraya Paladin. Třetí pak skončila dánská superhvězda Cecilie Uttrup Ludwig, která se díky tomuto výkonu posunula na třetí místo celkové klasifikace. V té poskočila také závodnice z Mauriciusu Kimberly Le Court Pienaar, která se pátým místem v etapě posunula na stejnou pozici v boji o růžový dres.

Ten stále drží pevným úchopem Elisa Longo Borghini, která dojela do cíle se ztrátou minuty a osmi sekund. Tentokrát ale hrdinka italských fanoušků neútočila na vítězství v etapě. Pouze si společně se svým týmem Lidl-Trek hlídala odstup od Dánky Cecilie Uttrup Ludwig a také kontrolovala počínaní největší sokyně Belgičanky Lotte Kopecky. „S týmem jsme věděly, že Kopecky bude dnes největší soupeřkou, takže jsme se snažily, aby mezi námi nevznikly žádné mezery,“ popisovala taktiku dne růžová žena závodu Elisa Longo Borghini.

Větší ztrátu v celkovém pořadí dnes bohužel nabrala Nikola Nosková. Česká účastnice dorazila do cíle čtvrté etapy hluboko v poli poražených se ztrátou šesti minut a pětačtyřiceti sekund. Tato ztráta znamená pro Noskovou propad o devatenáct příček na sedmatřicátou pozici před trojnásobnou belgickou cyklokrosovou mistryni světa Sanne Cant.

Na rozdíl od posledních dvou dní, zítřek zřejmě přinese poslední šanci pro ryzí sprinterky na etapový triumf. Sto deset kilometrů dlouhá etapa zavede peloton ženského Gira d’Italia z městečka Frontone podél starověké cesty Via Flaminia až do šedesáti tisícového Foligna, které v minulosti několikrát hostilo začátek či cíl etap největších italských závodů.