Den po slavném triumfu na Col du Granon zvolil nizozemský tým Jumbo - Visma zcela jinou taktiku. Místo neustálého útočení přišlo na řadu udržování stabilního tempa v pelotonu přes dva průsmyky mimořádné kategorie Col du Galibier a Col de la Croix de Fer. Tým okolo Jonase Vingegaarda rád nechal uprchlíkům dostatek času, aby se poprali o etapu. Hlavním cílem je totiž udržení žlutého dresu a náskoku 2:22 před Tadejem Pogačarem.

"Mám štěstí, že mě podporuje tým, který je pravděpodobně nejlepší na této Tour de France, jak se ukázalo včera i dnes. Moje důvěra v tým je opravdu velká," řekl Vingegaard na vyhlašování v cíli 12. etapy. "Nakonec ale dojde na souboj muže proti muži s Tadejem Pogačarem... A v ten den budu muset být dostatečně silný, abych závod vyhrál," okamžitě dodává.

První přímý souboj s dvojnásobným vítězem Tour ustál skvěle. Ani na chvíli nikdo nemohl pochybovat o jeho schopnostech. "Očekával jsem, že Tadej Pogačar dnes zaútočí, stejně jako očekávám, že zaútočí v příštích několika týdnech." Vingeggard nemá s udržováním vedoucí pozice na tak velkém závodě žádné zkušenosti. Během čtyř sezón ve WorldTour vyhrál jediný etapák, italský závod 1. kategorie Settimana Coppi e Bartali. A proto byl radši opatrný, i když se cítil dobře: "Měl jsem dost sil, abych zareagoval na Tadejův útok v závěrečném stoupání, ale nevěděl jsem, jestli mám dost energie na to, abych mu ujel. Nechtěl jsem být zranitelný. Co kdybych se pokusil zaútočit a on pak nastoupil do protiútoku a urval mě?"

Vingegaard přiznal, že se mu v noci po největším triumfu kariéry usínalo hodně špatně: "Nebylo snadné usnout po takovém dni. Co se týče dneška, byl to těžký den se spoustou nastoupaných metrů... Ale také příjemný díky spoustě podpory, které se mi dostalo od fanoušků. Zdálo se mi, že tam bylo hodně dánských fanoušků."

Pogačar už ví, kde udělal chybu 

Vingegaard udělal dobře, že se nepokusil o vlastní nástup, k tomu se ho totiž Pogačar snažil vyprovokovat: "Snažil jsem se útočit a Jonas nikdy nešel do protiútoku. Byl bych raději kdyby to zkusil, protože bych na to mohl reagovat. Prostě jel za mnou a já nebyl dost silný na to, abych ho utrhl." Před startem etapy působil naprosto klidně a v závodě se opět usmíval do kamer, ale sebevědomý po drtivé porážce nebyl. "Po včerejšku jsem si nebyl stoprocentně jistý, ale dnes jsem se cítil dobře. Vím, co se včera stalo, a už se to nebude opakovat. Ve stoupání na Galibier jsem vydal příliš mnoho energie." 

Jenže stáhnout 2 minuty a 22 sekund nebude nijak snadné. Vingegaard je letos silnější než loni a nejspíš moc neztratí ani v časovce, pokud vůbec něco ztratí. Navíc má k dispozici nesmírně silný tým a Pogačar ho jen těžko zaskočí. "Očekával jsem, že Jumbo - Visma bude dnes kontrolovat závod. Mají na to velmi dobrý tým. Teď je na mně, abych útočil. Jonas je výborný, ale já do boje dám všechno."